Tillbaka

Veta-bättre-mammor

2014-01-22 21:29:27

En del föräldrar, speciellt mammor, skrämmer mig om jag ska vara ärlig. I denna “mammavärld” som man dras in i när man får barn (men som jag försöker hålla mig borta ifrån) så finns det så extremt mycket, och framför allt starka, åsikter.

Jag var inne på en mammablogg för ett par veckor sedan, där jag läste ett inlägg som handlade om lekhagar, där mamman i fråga undrade vad hennes läsare tyckte om att ha det till sina barn. En lekhage är alltså, för den som inte vet, en hage man kan ha hemma och sätta ner barnet i helt enkelt, som en större spjälsäng ungefär (sjukt dålig förklaring, men jag tror att ni fattar). Mammorna började kommentera hej vilt, den ena värre än den andra. Det var någon som skrev att hon aldrig i livet skulle använda lekhage till sitt barn, och argumentera över hur jävla fel det var. Men avslutar sin kommentar med “om jag behöver duscha så sätter jag ner mitt barn i spjälsängen med lite leksaker”. Okej? Det är i mina ögon absolut inget fel med att göra det. Men vart fan är skillnaden? Och jag tror det är sådär många mammor tänker. “Lekhage är fel, det är en bur, man hämmar sina barns utveckling och bla, bla, bla”. Men att sätta ner sitt barn i spjälsängen en stund istället om det behövs känns inte lika fel. Av någon konstig anledning, eftersom det i praktiken är samma sak. Jag kan till och med tycka att en lekhage till och med är bättre i så fall, eftersom den är större. Men det går ju inte för en del mammor. För det verkar som att när de väl har bestämt sig att någonting är rätt, och någonting är fel, så är det så.

Det har jag själv fått erfara den hårda vägen. Min syster la för ett tag sedan upp en bild på Instagram, på Novalie när hon har en säkerhetssele på sig som det så fint heter. Det är alltså en liten sele som man spänner fast runt kroppen, med ett litet “koppel” till som jag eller någon annan vuxen kan hålla i så hon inte springer iväg.

Jag vet att en del som läser nu redan tänker “herregud, man kan väl inte koppla sina barn”. Men jag ska förklara hur jag tänker. Vi har använt den här selen på Novalie några gånger. Jag kan erkänna att det kändes lite lustigt första gången vi provade den. Då gjorde vi det enbart för att prova och inte för att den just då fyllde någon funktion. Vi var inne på “Max” och jag spände fast den på henne och hon började springa iväg som den vilding hon är. Jag höll på att skratta ihjäl mig åt att hon såg så rolig ut! Men jag tycker självklart inte att man ska använda en sån sele hela tiden på sina barn (på samma sätt som jag inte tycker att man ska sätta sina barn i en lekhage hela dagen). Men i vissa situationer så är det en väldigt bra grej! Som den dagen då min syster som sagt la upp en bild på Novalie när hon hade den på sig. Vi var på väg hem från öppna förskolan. Novalie satt i vagnen och skrek och var allmänt missnöjd. Jag höll på att bli tokig, hon höll på att bli tokig. Så jag tog upp henne ur vagnen. Och eftersom vi gick precis vid en väg, och jag hade både Novalie och vagnen att tänka på, så satte jag på henne selen, så hon kunde få gå. Hon blev tokglad och trippade på i vanlig anda, och det rörde henne inte i ryggen att hon hade selen på sig.

Men så var det alltså en annan mamma som var tvungen att kommentera bilden på Novalie i selen, och som bara spydde ut ur illa hon tyckte det var att man satte sina barn i “koppel” och hur man som förälder “berövar sina barn” när man använder sele till dem. Precis så skrev hon, men jag antar att hon menade att man “berövar sina barns frihet” (för annars vettefan vad hon menade att man berövar dem på). Men jag kan bara ta gången jag skrev om ovan som ett jävligt bra exempel på att man absolut inte “berövar sina barn”. Novalie var allt annat än nöjd när hon satt i vagnen, men när hon fick gå i selen så blev hon jätte glad! Istället för att sitta fast i vagnen (i en precis likadan sele) och skrika utan att kunna ta sig någonstans. Man spänner ju fast sina barn varje dag i både vagnen, matstolen och bilbarnstolen, men bara för att det är ett litet “koppel” till den där selen så anses det vara så fel enligt vissa. Men faktum är ju att dem får mer frihet i “kopplet” än i allt annat vi spänner fast dem i. “Det handlar om säkerhet”, tyckte veta-bättre-mamman när jag tog upp det jag precis skrev här. Men det gör det ju faktiskt när det gäller “kopplet” också. Visst tycker jag också att det är bättre att låta barnen springa helt fritt, men inte vid en trafikerad väg och där risken finns att hon blir överkörd! Får jag då välja mellan en skrikande unge i vagnen eller en nöjd unge med säkerhetssele, så väljer jag det sistnämnda.

En del mammor borde vidga sitt perspektiv lite. Inte stirra sig så blinda på vad som är rätt och fel enligt dem. Lyssna lite på vad andra har för positivt att säga om det som dem själva tycker är så fel! Vara öppna för att vi ser olika på saker och ting. Inte bete sig som att det vore lika illa att ha ihjäl sin unge som att inte tycka likadant som dem. Och slutligen kanske tänka lite längre än att tro att alla föräldrar som har lekhage sätter sina barn där dygnet runt eller att alla föräldrar som använder sele till sina barn har på den hela tiden.

Linda 2014-01-23 02:31

Så rätt! Har oxå köpt sele till min son men inte börjat använda ännu för jag hade glömt bort att jag köpt den. Men nu ska den på nästa gång tillfälle ges :)

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

johanna 2014-01-23 10:40

Håller med dig helt! Vi mammor vet alltid bäst för våra barn, utan tvekan. Jag är lika trött som du på alla dessa mammor som skall tycka och tänka. Speciellt när man är en ung mamma. Då är man alltid lite extra utsatt.. då till och med kvinnor (som inte ens är mammor) väldigt gärna markerar deras åsikter.
Det är synd att du skall behöva försvara dig, så tycker att du skall veta att det finns människor här ute som tycker du har rätt :)

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Erica 2014-01-23 14:40

Vad skönt att det finns folk som håller med! Var rädd för att jag skulle bli attackerad (fast de mammorna som är såna har väl flytt från min blogg för längesen eftersom jag skrivit liknande grejer innan)!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Maria 2014-01-23 19:36

Åh vad glad jag blev av detta inlägg! Hade precis samma diskussion med min kompis innan idag och vi är båda totalt FÖR att koppla våra små vilddjur de gångerna vi ska ut och gå i stan. Hade förövrigt min 16 månaders “kopplad” inne på IKEA förra veckan och hade jag inte haft det hade jag inte fått med henne hem igen..

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Erica 2014-01-23 21:10

Och jag blir så glad av era kommentarer! Vi får stå på oss och göra det vi tycker är rätt för våra barn och skita i vad andra mammor tycker!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Nicole tvillingmamma och nyblivna husägare 2014-05-22 06:59

Hej:)
Super bra inlägg! Jag har två vildingar (tvillingar) på 15 månader och jag behöver bokstavligen koppla dom om dom ska gå fritt där folk cyklar, bilar, vatten mm är ! Jag kan inte vara på två ställen samtidigt! Så min fråga är- VART ÄR DENNA FANTASTISKA UPPFINNING KÖPT?
Kram Nicole

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Erica Johannesson 2014-05-23 21:04

Hej, tack så mycket! Då förstår jag att du har fullt upp :) Jag har faktiskt köpt det på en “köp- och säljsida”, så jag vet faktiskt inte vart man kan köpa det! Googla :)!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28