Tillbaka

Varför säger man att kvinnor klär sig "utmanande"?

2017-01-20 08:54:23

Varför säger man att en kvinna klär sig utmanande om hon till exempel har kort kjol eller urringat linne? Känns inte det ordvalet ganska passé? Vad är det egentligen man utmanar genom att klä sig så? Män? Normer? Våldtäktsmän? Ödet? Andra avundsjuka kvinnor som det sticker i ögonen på? Jag kan inte förstå att jag själv i alla år använt just det ordet i det sammanhanget, till exempel när jag har beskrivit min egen klädstil. Jag har nog aldrig riktigt tänkt på vad ordet utmanande faktiskt betyder och att det verkligen inte passar i det sammanhanget. Det har liksom varit ett uttryck som vilket som helst, som jag inte har ifrågasatt förrän nu. Att kalla en klädstil för utmanande är precis som att säga “du får skylla dig själv om du blir våldtagen ifall du tar på dig det där” eller “du får skylla dig själv om andra kvinnor pratar om dig och tittar snett”. Precis som om det skulle vara ens eget fel för att man har valt att ta på sig ett visst klädesplagg. Som om man själv skulle stå till svars för att människor inte kan behärska sig eller bete sig på ett humant sätt på grund av vad en annan människa väljer att ha på sig. Det finns inget utmanande i en klädstil. Det borde åtminstone inte finnas det. Jag tycker inte att problemet ligger hos personen som väljer att klä sig på ett visst sätt, oavsett om det är lättklätt eller ej. Problemet ligger hos människor som inte kan hantera hur andra ser ut eller klär sig, på grund av att de har sina principer, fördomar, är avundsjuka eller inte kan hantera sin sexuella lust. Man ska aldrig behöva ändra sin klädstil för att passa in, bli accepterad eller för att inte bli våldtagen. Man ska fan inte behöva fundera över om det man väljer att ha på sig är ”för utmanande” eller ej. Jag tycker snarare att de som känner sig ”utmanade” på grund av vad någon annan har på sig behöver jobba med sig själva.

Madeleine ingelow 2017-01-24 11:31

Det var det bästa jag läst på länge. Jag försöker älska min kropp och jag klär mig gärna sexigt/elegant och visar hud. Jag gör det för min skull. För jag vill känna mig snygg och för att höja mitt dåliga självförtroende. Detta accepteras inte och speciellt inte min nuvarande kille. Och det äter upp mig. Så jag är tvungen att tona ner så som jag egentligen vill klä mig. Och tänka på vad jag lägger ut för bilder bara för andra är svartsjuka. Med andra ord ditt inlägg är så klockren skrivet :)

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Erica Johannesson 2017-02-08 22:46

Tack så mycket Madeleine! Förstår dig och håller med. Har kanske inte samma problem (även om min kille inte heller är överdrivet förtjust i när jag klär mig så att jag visar lite hud), men har haft en del svartsjuka killar innan som i princip förbjudit mig att ha vissa klädesplagg på mig. Men jag tycker att du ska klä dig så som du vill och i det du känner dig bekväm i, självklart ska man respektera sin partner (man vill ju inte bara skita i det som ens partner tycker såklart) men samtidigt så borde han ju förstå dig och respektera hur du vill klä dig också!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Luna 2017-06-24 19:57

Det här inlägget däremot ❤️ Håller med dig!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Jenniphfer 2017-08-19 20:53

Precis hittat detta. Så befriande att läsa att även du, jag och andra som inte är direkt “snygga” som modeller faktiskt får vara som som vi vill. Bevisar verkligen att kvinnlighet inte har med utsidan att göra, utan insidan. Det är OK att vara medel men känna sig som en gudinna! You go girl!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28