Tillbaka

Underkänd

2015-05-08 11:34:47

Nästan ett läsår på högskolan har passerat och nu, med några veckor kvar av terminen, inträffar mitt första nederlag studiemässigt. Underkänt på matematiktentan. Ett underkänt har aldrig svidit så mycket. Kanske beror det på att studierna känns viktigare nu än vad de gjorde förr, kanske för att jag faktiskt pluggar till proven (tentorna) nu. När man har lagt ner så mycket tid och energi som jag gjorde inför den här tentan, känns det jävligt surt att inte få utdelning för det. Det som gör det hela ännu värre är att omtentan äger rum den 27 augusti. Nej men vad roligt! Det blir alltså matteplugg hela sommaren. Eller inte. Jag har ägnat tillräckligt av min lediga tid på liggande stolen, värmlandsmodellen och fan och hans moster och tänker inte lägga en enda minut till på den skiten.

Att detta skulle inträffa i samband med just matte (eller matematik som det så fint heter) kommer inte som en stor chock precis. Tentaresultatet kom visserligen som en chock då det faktiskt kändes bra när jag skrev den. Men jag hade lika gärna kunnat sitta där i flera timmar och skriva en rolig historia istället, så som mina svar blev sågade vid rättningen. Men matte som sagt, det är inte mitt starka ämne. I början av mattekursen fick vi elever varsitt papper där vi skulle rita det som vi kände eller såg framför oss när vi hörde ordet matematik. Det första jag kom och tänka på var döden, så jag ritade en dödskalle. När jag tittade mig omkring såg jag teckningar med äpplen och andra ting i fina färger, och önska att min teckning innehållit lite mer av den varan… Tanken är nog att den bilden av matematik, som i mitt fall var väldigt negativ, ska förändras under utbildningens gång. Men efter det senaste tentabeskedet kan jag inte påstå att det på något sätt går i rätt riktning. Om jag skulle utveckla den bilden idag så skulle det kunna se ut på flera olika sätt. Antingen skulle jag kunna ta en svart penna och med all min kraft bara kladda över dödskalle-fanskapet, eller också bara rent av riva sönder, alternativt bränna upp skiten.

När jag stängde min väska igår (och tentan befann sig i den) råkade dragkedjan fastna i ett papper som låg inuti väskan. “Åh nej, inte tentan!”, var min första tanke. “Jag som hade tänkt rama in den och sätta upp på väggen här hemma!”. Hmm. Undra vart man skulle kunna sätta den någonstans? I hallen kanske. Så att alla som kommer på besök kan se vilken jävla Einstein som bor hemma hos oss. Eller så att Henke blir påmind om vilken otroligt smart flickvän han har varje gång han ska gå till jobbet. Om man riktigt vill skryta så skulle man kunna sätta den på utsidan av ytterdörren, men då är nog risken att någon förbipasserande tar den för stor…

Nej, jag behöver semester ifrån allt vad matte heter ett tag, och får samla nya krafter igen när jag har smält det här bakslaget.

Till detta ska tilläggas att jag fått högsta betyg på i stort sett allt jag gjort på högskolan och att jag faktiskt fick alla rätt på ena delen av mattetentan (som alltså var uppdelad i två delar och där jag fick underkänt på den andra delen). Men ibland har jag svårt att se det så och fokuserar bara på det som inte går min väg…

Verra 2015-05-15 18:43

Det e inte du som e kass på matte utan att lärarna bara inte kommit på hur de ska möta dig i ditt lärande o ge dig rätt verktyg:) så tänker jag som om mina elever när de inte tagit till sig det vi arbetat med o då måste jag som lärare komma på hur jag ska möta eleven där hon/han är o därifrån stötta vidare framåt.. Ibland glöms det, som e en av det viktigaste uppgifterna för oss som lärare, bort på lärarutbildningen… 25 elever kan ibland behöva 25 olika sätt för att lära sig…  Du e inte kass!!  O matte hade fått mig med att rita döskallar…. Men inte lika många nu som förr..

Erica Johannesson 2015-05-19 13:54

Tack Verra! Det var faktiskt väldigt många som fick underkänt på den här tentan (har inte hört någon som fick G), så har också tänkt den tanken faktiskt. Ja jag håller med dig! Lärarna på högskolan är väldigt bra på att tala om hur vi ska vara som lärare, men många av dem agerar inte alls på det sättet själva.