Tillbaka

"Tråkigt att folk dör på flykt..."

2015-09-22 17:59:22

Den senaste tiden har en hel del “hjälp oss som bor i Sverige innan ni släpper in mer invandrare”-texter spridits på nätet, och jag slutar inte att förvånas över hur totalt egoistiska och rent ut sagt IQ-befriade människor det finns. De människor som tycker att vi ska hjälpa “våra egna” innan vi hjälper flyktingar, och jämför bristerna i Sveriges sjukvård, äldrevård och skola med det helvetet som en del flyktingar flyr ifrån, har jag bara lust att skicka ner till krigets centrum. För en del människor räcker det tydligen inte med att ha en hjärna för att förstå att vi faktiskt har det bra i Sverige. En del människor verkar på riktigt tro att situationen i Syrien och andra krigsdrabbade länder på något sätt går att jämföra med hur vi har det här i Sverige.

Ni som tycker att vi ska hjälpa “våra egna” först, ni tycker alltså att det är viktigare att vår sjukvård, som är bättre än många andra länders, ska gå från väldigt bra till felfri, före vi hjälper människor som flyr för att alternativet är att dö? Jag tror inte ett skit på era ohållbara argument om att vår sjukvård, äldrevård och skola måste bli bättre innan vi släpper in fler flyktingar. Det är bara ett (riktigt dåligt) sätt för er att försöka dölja att ni är egoister och rasister. Ni tänker bara på er själva. “Vad är bäst för mig?”. Ni är totalt oempatiska och ser inte alla människors lika värde. “Tråkigt att folk dör på flykt men många dör faktiskt i Sverige…”. Så stod det i den senaste i raden av rasistiska texter som delats på Facebook, och som dessutom var droppen för mig och som gav upphov till det här inlägget. Det var det mest oempatiska och dummaste jag hört. “Tråkigt att folk dör på flykt…”, kan man ha mindre medlidande för andra människor eller?

Jag läste någonstans att forskning visar på att rasism hör ihop med låg intelligens. Den som har bedrivit den forskningen slog huvudet på spiken (även om det visserligen inte behövs forskning för att dra den slutsatsen). Om man tycker att man själv har mer rätt till ett värdigt liv än vad andra människor har på grund av att de har en annan hudfärg eller en annan kulturell bakgrund, ja, då är man fan inte intelligent i alla fall.