Tillbaka

"Stämmer föräldrarna - för bebisbilder på Facebook"

2016-09-18 17:38:21

“Stämmer föräldrarna - för bebisbilder på Facebook”. Så lyder en tidningsrubrik till en artikel som publicerades för ett par dagar sedan och som handlar om en 18-årig tjej från Österrike som har stämt sina föräldrar för att de under flera år lagt upp intima bebisbilder på henne utan tillåtelse. Jag vet inga mer detaljer i det fallet och jag undrar hur det kan gå så långt att man stämmer sina egna föräldrar. Men jag tycker i alla fall att det är bra att ämnet tas upp.

I dagens samhälle är det många föräldrar som väljer att publicera bilder på sina barn dagligen. Från första stund på BB och sedan varje dag under barnens första år i livet. De små stackarna på bilderna har ingen aning om att de exponeras för hela världen och har ingenting att säga till om heller. Hur många finns det inte som “mammabloggar” och som dokumenterar varje steg som barnen tar? Hur medvetna är 2- och 3-åringar om att allt de gör är fritt fram för vem som helst att titta på? De ler när mamma tar ett kort, men har de någon aning om att kortet inte stannar i mammas mobil utan finns tillgängligt för i stort sett vem som helst? Och om man skulle förklara för en 3-åring, att kortet ligger ute på internet och att vem som helst kan se det, skulle det då förstå innebörden?

Och till det där med intima bilder på barnen. När man lägger ut bilder på sina barn i sociala medier borde man tänka lite som man tänker när man lägger ut bilder på sig själv. Vill jag att någon lägger ut en bild på mig när jag sitter och skiter? Eller vill jag att någon lägger ut en bild på mig när jag har somnat i baksätet i bilen och sitter och dreglar med öppen mun? Nej, då vill troligtvis inte din 3-åring det heller. Barn är inte någon ägodel. Barn är människor med känslor och integritet precis som vi vuxna.

När vi var på Gotland för ett par år sedan fick jag ett riktigt uppvaknande när det gäller att respektera barnens integritet på sociala medier. Min syster och hennes familj var ute och åkte bil, medan jag och delar av min familj och släkt satt på altanen vid vårt hus. Någon i sällskapet uppmärksammade en bild som min syster la upp på Instagram, där min systerdotter Ottilia då 4 år satt och sov i baksätet. Alla tog fram bilden på sin telefon, satt och tittade på den och pratade om att hon var gullig. När min syster och hennes familj sedan kom tillbaka till huset var det någon av oss som sa “Har du sovit i bilen Ottilia?” och visade bilden för henne. Man såg på hela henne hur hon skämdes. “Det är inte jag”, sa hon och gick därifrån. Där och då insåg jag hur lite respekt vi har för barnen ibland, när det gäller att lägga ut bilder på dem utan att vi ens har frågat om lov. Bara för att vi vuxna tycker att det är gulligt när ett barn sitter och sover i baksätet i bilen är det inte säkert att barnet själv tycker det. Och dessutom har barnet i många fall ingen aning om att bilden ligger där, tillgänglig för alla.

Jag tycker inte att det är fel att lägga ut bilder på sina barn någon gång ibland. Men jag tycker att man bör reflektera över vilka bilder man lägger ut och i vilken utsträckning.