Tillbaka

Ordet "negerkung" klipps bort i Pippi

2014-09-30 21:47:45

Filmerna om Pippi Långstrump har gått på repeat här hemma det senaste året. Och det är inte för att jag inte kan få nog, utan snarare för att min dotter på snart två och ett halvt inte kan det. Men jag måste erkänna att jag också tycker att filmerna är bra! Trots att jag sett dem sjuhundraelva gånger. Ni som trodde att vi åkte till Kneippbyn (sommar- och vattenland på Gotland) för barnens skull i somras trodde fel, utan det var självklart för att jag ville besöka det riktiga Villavillekulla som ligger där…

Jag har dock reagerat på en sak, och det är samma sak som just nu diskuteras i sociala medier, efter att SVT gått ut med att det ska klippas bort vissa delar i filmerna. Ordet “negerkung”, som Pippi säger ett par gånger i serien om Pippi Långstrump som spelades in -69. Jag kan hålla med om att vi ibland censurerar och tar bort saker som inte är diskriminerande, men i detta fallet tycker jag att SVT gör helt rätt. Jag tycker inte bara att det är rätt att det tas bort utan jag tycker att det är en självklarhet. “Neger” är ett ord som uppfattas som ett skällsord av många, och jag förstår inte hur man år 2014 i Sverige, fortfarande tycker att det är okej att använda det ordet. Ni som fortfarande insisterar på att använda ordet “negerboll” och tycker att det är eran rättighet eftersom ni minsann har sagt det sen ni var fem år, är ni fortfarande fem år eller?

När Pippi spelades in för över 40 år sedan så var det uppenbarligen okej att säga “neger”. Men frågan är om det var okej för att det inte ansågs som ett skällsord, eller om det var okej att faktiskt använda det som ett skällsord (eftersom det inte bodde lika många som kunde bli kränkta utav det här då)? Jag tror på det sistnämnda. Jag hade en diskussion med min mamma om det här för ett par år sedan. När hon gick på högstadiet så var det okej att säga “neger”, och det användes i ytterst kränkande sammanhang. När någonting var dåligt, så var det “neger”. Om till exempel kön till matsalen var lång så kunde någon säga “vilken jävla negerkö”. Det är en ganska skrämmande sanning. Jag måste bara tillägga att jag aldrig någonsin hört min mamma säga det ordet och att jag blivit uppvuxen med tänket att alla är lika mycket värda. Men som sagt, när hon gick i skolan så var det ett skällsord som man använde.

Jag tror inte att alla som någon gång använt eller använder det ordet menar något illa. Jag har själv använt det. Jag sa det bland annat en gång när jag pratade med min kompis, som är mörkhyad. Jag menade inget illa utan skulle bara beskriva en annan person, men då sa hon till mig att hon inte tyckte om att jag använde det ordet. Sen dess har jag inte gjort det. Så, till er som fortfarande säger “negerbollar” eller använder det ordet i andra sammanhang. Vad är viktigast, att ni får er rätt till att använda ordet, på bekostnad av att människor känner sig kränkta och tar illa upp? Eller att ni helt enkelt “sväljer eran stolthet”, vaknar upp, inser att det faktiskt inte är stenåldern längre, och säger chokladboll som normala (respektfulla) människor?