Tillbaka

Om att sluta amma

2014-02-23 20:59:19

Även amningstiden med Levi blev kort. 3 månader ammade jag, sen slutade jag helt, efter en mer eller mindre självvald nertrappning. I och med att jag bara ammade Novalie i 2,5 månad och såg att hon mådde precis lika bra som alla andra barn som ammades tills dem blev exempelvis 8 månader, så kände jag inte att det var hela världen om jag inte ammade Levi i en evighet heller. Så ja, när Henke var själv med Levi (under amningstiden) så brydde jag mig inte så mycket om att pumpa ut eller be Henke ge honom kopp istället för flaska (eftersom flaskan kan göra så att bebisen slutar ta bröstet). Jag kände mig helt enkelt trygg med att gå över till ersättning om så skulle bli fallet, och det blev det ju till slut också. Börjar man med ersättning så blir det ju lätt att man fortsätter att ge då och då, och då minskar ju mjölkproduktionen i brösten.

Jag förstår helt ärligt talat inte varför amningen anses vara så jävla helig. Av de erfarenheter jag har så gör personalen på BB och BVC allt för att man ska amma, in i det sista. Även om man själv tror att barnet inte får tillräckligt med mat från bröstet och även om det känns som om det inte kommer någon mjölk. “Mjölken tar inte slut bara sådär” och “Låt han/hon suga tills det kommer igång igen”. Lättare sagt än gjort. Jag tror inte att det är så många bebisar som är nöjda med att suga på ett bröst som det inte kommer någon mjölk från. Det har inte mina varit i alla fall, och kommer det ingen mjölk inom några sekunder från det att jag lagt dem vid bröstet så blir de ju hysteriska! Det är med andra ord inte jätte lätt att “bara låta dem suga tills det kommer igång igen”.

Jag har faktiskt börjat må väldigt bra sen jag slutade amma. Inte för att jag mådde dåligt under amningstiden. Men man känner sig helt ärligt ganska ofräsch, och bunden. Ammar man är det mycket svårare att hitta på saker på egen hand (som man som småbarnsförälder behöver i allra högsta grad). Det är klart att man kan göra saker på egen hand även när man ammar, men det blir ju svårare att slappna av då. Man känner sig kanske stressad och undrar över hur det går där hemma. Så kände i alla fall jag. Men nu behöver jag inte oroa mig över den biten när jag är borta längre, för Levi äter ju precis som han gör när jag är hemma också.

Jag säger inte att det är bättre att ge ersättning, och vill inte försöka uppmuntra folk till att sluta amma (alla gör ju precis som de vill). Jag säger bara att det inte bara är negativt att sluta amma tidigt, utan att det finns fördelar också (och barnen dör inte heller, kan jag tillägga, för det verkar ju en del tro)! Dem säger ju att bröstmjölken är det bästa för barnet, och så är det också förmodligen. Men jag har helt ärligt talat inte märkt någon som helst skillnad på mina barn efter att jag slutade amma mot under amningen. Immunförsvaret ska vara bättre för barnet under amningen sägs det. Jag vet inte vad det är för sjukdomar dem menar att man ska vara mer immun mot, men Levi åkte på sin första rejäla förkylning redan när han var två veckor gammal och då helammade jag… Sen hosta han i flera veckor och det var också under perioden då jag ammade.

Jag tycker kort och gott att kvinnor som inte mår bra av att amma av en eller annan anledning inte ska behöva känna press från BVC eller andra mammor att man måste fortsätta. Det är inte hela världen att sluta amma! Andra mammor jag har pratat med, som höll fast hårt vid amningen med sitt första barn, har sagt att de inte kommer att göra så med andra barnet. Det finns ju dessutom nackdelar med att amma länge också, till exempel att barnet inte tar flaskan (och det kan ju vara bra att de gör om man vill ge välling) och att de inte vill sluta amma när väl mamman vill…

En utav mina och Levis mysiga amningsstunder!

Vivi 2014-02-24 15:48

Slutade amma Nilo när han var tre veckor eftersom mjölken inte räckte till å jag hatade verkligen å amma. Med tredje barnet kommer ja inte ens försöka amma, mår psykiskt dåligt av att amma. Sen får alla andra tycka va fan de vill om de. Melvin är flaskbarn å jag kan räkna på en hand hur många ggr han varit sjuk. Så det där med immunförsvaret tror jag e BS. Man gör det som känns bäst för sig själv och för sina barn. I denna familjen mår alla bättre när barnen får ersättning. Kram

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Eva-Lena 2014-02-24 18:51

Jag har ammat mina barn i 1 månad, amning är absolut inget för mig, vi fick våra mysstunder ändå fast med nappflaska ..

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Isabel 2014-02-24 21:30

Anledningen till att man iaf ska försöka amma är mestadels för immunförsvaret. Ett litet barn kan tyvärr bli riktigt dåliga och i värsta fall dö. Speciellt om dom får ett rs-virus. Det mjölken gör då är att ge dina antikroppar till barnet och på så sätt kan barnet klara av viruset bättre. För vissa barn är det avgörande och för andra inte. Så att det är det absolut bästa för barnet är det ingen fråga om. Sen diskuteras det ju även om intelligens och sådant som tydligen påverkas också.

Men kan man inte så kan man inte, så är det ju ibland. Tror nog bara det är viktigt att iaf försöka.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Vivi 2014-02-25 13:36

Vilken tur att vi alla e olika och tycker olika om saker. Vissa väljer å tro på allt som folk säger till dom å andra går på sin känsla. Min förstfödda är som sagt flaskbarn (inte pga av val den gången) och hans intelligens är det inget fel på. Hans ordförråd är något enormt större än en “normal” snart två årings, enligt Bvc om man nu vågar tro på dom ;) Som sagt barn nr tre kommer bli flaskbarn. Tycker de e fy skam att försöka skräma folk till att amma. Alla gör nog det som är bäst för sina barn. Alla barn och vuxna är olika.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Erica 2014-02-25 20:16

Jag köper att amningen är bra mot immunförsvaret och RS-virus men att det skulle påverka intelligensen var det löjligaste jag hört! Jag förstår er Vivi och Eva-Lena, jag tror på att man vet det bästa för sitt eget barn och för sig själv oxå för den delen!

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28

Jenny 2014-05-10 06:41

Hej kom in på din blogg av en slump, men Gud va mysig familj du verkar ha och en riktigpyssel människa är du också, känner igen mej så mycket i dej! Fortsätt med fina inlägg

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28