Tillbaka

Obehaglig dag

2014-03-27 18:59:45

I morse fick jag ett sms från ett nummer som jag inte kände igen, som jag tyckte var lite obehagligt (i efterhand har jag förstått att personen i fråga bara ville väl, men just då tyckte jag som sagt inte att det kändes så bra). Personen som skickade sms:et skrev att jag skulle kolla mina meddelanden på Facebook för att det fanns något där som jag kanske ville veta. Fick en klump i magen direkt och undrade vad fan det var frågan om! Det hela visade sig handla om en person som fejkat ett Facebook-konto, och tagit mina bilder, så jag fick tillbringa hela förmiddagen med detektivarbete för att ta reda på hur allting egentligen låg till.

Innan jag fick klarhet i situationen så blev jag faktiskt ganska rädd. Jag vill inte gå in på detaljer men min spontana reaktion var att stänga ner min Facebook, blogg, och ja, ta bort allt som jag har lagt ut på internet. Men när jag förstod att det inte var så illa som jag först befarade så lugnade jag ner mig, och nu känner jag mig inte rädd längre (förlåt för att jag talar lite i gåtor men jag vill som sagt inte gå in på detaljer). Jag ringde hur som helst upp personen som lagt ut bilder på mig och presenterade mig och konfronterade honom. Han blev nog rätt paff! Oftast när någon snor ens bilder så får man ju aldrig reda på vem det är, men i det här fallet fick jag det. Jag hoppas att bilderna försvinner inom en snart framtid!

Det är inte första gången någon snor mina bilder på internet. Det har hänt många gånger, men inte så mycket det senaste (vad jag vet). Men förr i tiden florerade det nog bilder hej vilt på många skumma sidor. Jag fick ju bland annat vetskapen om att det låg ute en bild på mig på knullkontakt.se, då jag bara var 14(!) år gammal (det var för övrigt en helt städad bild där jag bara står rakt upp och ner med alla kläder på, det var liksom inget porrigt över den bilden). Jag och mamma polisanmälde det, men det hände tyvärr inte mycket med den anmälan… Och det är väl ofta så, därför känner jag inte ens för att anmäla den här gången. Det leder liksom ingenstans.

Ja, ja. Man ska verkligen tänka sig för vad man delar med sig av på internet. Jag har ju helt klart delat med mig av lite för mycket i mina dar, men det finns ju dem som delar med sig av betydligt mer. Jag kan till exempel inte förstå alla dessa mamma- och pappabloggare som lägger ut bilder hej vilt på sina barn, varje dag! Viker ut hela sina barns liv, fritt för vem som helst att gå in och läsa. Det är en sak om någon snor bilder på mig, men skulle någon ta bilder på mina barn kan jag tala om att det inte bara är ett telefonsamtal från mig som väntas…

Jag fick i alla fall en rejäl påminnelse idag om att inte vara för godtrogen på internet. Det finns sjuka människor där ute och har man en öppen blogg ska man nog akta sig för vad man lägger ut!

Malin 2014-04-02 10:02

Usch vad jobbigt! Det som är nackdelen med att ladda upp bilder på nätet är att det kommer alltid finnas på nätet, för att det är oftast någon som tar bilden och använder den. I värsta fall så kan man inte kontakta personen som har tagit bilden och använt den :/
Men tur så fixade du det :)