Tillbaka

Novalie 4 år

2016-06-27 17:56:54

I tisdags fyllde Novalie 4 år och igår hade vi kalas för henne. Hon har sett fram emot både födelsedagen och kalaset så mycket, och det var kul att se hur glad och tacksam hon blev över all uppvaktning. Jag tror att detta var första födelsedagen som hon sov räv på morgonen när vi andra gick upp och förberedde frukost på sängen. Hon vaknade samtidigt som oss, men jag fick påminna henne om att det var hennes födelsedag, och då drog hon snabbt täcket över sig i sängen och låtsades sova igen. Födelsedagen fortsatte vi (jag och barnen, Henke var tvungen att åka till jobbet) sedan fira bland annat genom att åka buss in till stan och äta på restaurang. Jag brukar undvika att äta på “offentliga ställen” med barnen i vanliga fall, och under detta tillfället fick jag verkligen en påminnelse om varför. Det gick ganska bra till en början, så länge det kändes nytt och spännande för barnen. Men så fort de började känna sig bekväma förvandlades helt plötsligt stället till en lekplats. För allas trevnad fick jag försöka ta mig och barnen därifrån så fort som möjligt. Firandet fortsatte sedan bland annat med lekplatshäng och genom att åka upp och ner för rulltrapporna inne i stan ungefär 20 gånger. Att åka buss och rulltrappa var nog det bästa på hela dagen enligt barnen.

Igår hade vi som sagt kalas för Novalie. Vi hade visat henne vad den stora visaren på klockan skulle stå på när kalaset började (klockan ett), så hon väntade tålmodigt, och när hon såg att klockan slog ett blev hon helt lyrisk. “Titta! Titta!” skrek hon och pekade på klockan, sedan sprang hon till ytterdörren för att se om någon hade kommit. Det dröjde bara någon minut innan hon fick syn på sin farmor från ett fönster och då blev hon helt till sig av lycka. Sen ramlade gästerna in en efter en och Novalie fick fullt upp med att dels öppna paket och dels springa till dörren och ta emot fler folk. Det var så kul att se hennes reaktion när hon öppnade presenterna. Hon uppskattade verkligen varje sak hon fick. Till och med de sakerna som hon inte visste vad det var för något. Hon fick en liten trästubbe (av plast) som man ska lägga i vatten för att det sedan ska växa upp ett djur ur den. Men det visste ju inte hon, men lika glad för stubben (eller stocken som hon själv säger) blev hon för det. På kvällen när vi pratade om kalaset och hennes presenter räknade hon upp sakerna som hon fått “Jag fick en krona, klossar, en stock…”. Haha. Nu har vi i alla fall lagt stubben i vatten och jag kan tänka mig att Novalie kommer att bli väldigt glad sedan när det händer något med den…

Jag tycker att det är roligt att gå in för barnens kalas och verkligen göra det fint för dem när de fyller år. Jag vet att det har varit snack om att många av dagens föräldrar överdriver när det kommer till kalas och i synnerhet barnkalas. Det blir höga förväningar från barnen och avancerade barnkalas som inte alla föräldrar kan eller vill leva upp till. Jag känner mig lite träffad av den diskussionen, även om jag är långt ifrån “värst”. Till mitt försvar kan jag säga att jag mycket hellre lägger energi på att uppvakta barnen med en god frukost på sängen, med att göra den maten som barnen vill ha och de aktiviteter som barnen vill göra, än att lägga massa pengar på dyra presenter. Jag skämmer hellre bort barnen med annan uppvaktning än just det materiella, och så tänker jag nog också när det kommer till min egen födelsedag. Jag vill hellre ha frukost på sängen och någon god middag än någon dyr present! Jag vill ha tacksamma barn som inte tar saker och ting för givet och som uppskattar när de exempelvis får presenter eller annan uppvaktning. Det är en punkt som jag och Henke är väldigt överrens om när det gäller uppfostran, och vi försöker på olika sätt nå dit (bland annat genom att alltid påminna dem om att säga tack, att inte skrika rakt ut efter något och genom att inte skämma bort dem med massa leksaker och prylar i tid och otid). Hur glad och tacksam Novalie var efter födelsedagen och kalaset känns som ett kvitto på att man har gjort någonting rätt.

Vill tacka alla som kom på kalaset och gjorde Novalies dag till den bästa ♥