Tillbaka

Nolbygårds ekobageri och kafé

2016-09-15 18:05:27

Idag har vi varit på Nolbygårds ekobageri och kafé här i Alingsås. Vi brukar inte gå på kafé så ofta med tanke på att vi har två vildingar i familjen. Och då syftar jag inte på mig och Henke (även om man lätt skulle kunna tro det) utan på våra två små busfrön till barn. Det händer dock i mellan åt men då krävs det planering och att man från början är inställd på att det kommer bli ett rent helvete. Men det finns ju vissa ställen som är bättre och mer barnanpassade än andra, och Nolbygårds kafé är precis ett sånt ställe! Själva kaféet är en stor gammal villa och man kan sitta utomhus då det också finns en stor trädgård. Där finns det massa för barnen att upptäcka och hitta på, bland annat bilar som barnen kan köra runt med, en rutschkana och ett gammalt (riktigt) tåg som barnen kan gå in och leka i.

Även om vi fick tid till att sitta ner och dricka kaffe medan barnen lekte, kunde vi inte lämna dem helt åt ödet utan behövde såklart gå in i mellan åt och till exempel hjälpa till att lösa konflikter (och själva vara med och leka). Idag när vi var där kastade Novalie sitt sugrör på marken när hon hade druckit upp sin festis. Ingen stor grej kanske, men jag vill i alla fall lära mina barn att man inte kastar skräp på marken. Jag sa till Novalie att hon skulle ta upp det men hon struntade i vad jag sa och sprang iväg med sitt lilla busiga leende på läpparna. När barnen inte lyssnar är det lätt att brusa upp eller ta till hot, och min första spontana tanke på vad jag skulle säga var “Ta upp sugröret nu, annars åker vi hem!”. Men det är ingen långsiktig lösning (och låter inte speciellt trevligt heller). Då tar hon bara upp sugröret för att hon inte vill åka hem, och inte för att hon förstår varför hon inte ska kasta skräp på marken. Hon lär sig med andra ord ingenting av det. Så jag gick i fatt Novalie istället och frågade henne vad hon tror att de som jobbar på kaféet tycker om att hon slänger skräp på marken. “De tycker nog att det blir stökigt och inte ser så fint ut”, sa hon då. “Varför kastade du det på marken då?” frågade jag. “För att det inte fanns någon papperskorg”, svarade hon då. Genom att vi pratade med varandra fick jag en förståelse för varför hon gjorde så (det fanns ju faktiskt ingen papperskorg) och samtidigt fick hon reflektera över konsekvenserna av sitt handlande. När vi hade pratat färdigt gick Novalie med en gång och tog upp sitt sugrör och la det på bordet där vi satt.

Jag har kämpat mycket med konflikthantering med barnen. Försökt få bort den negativa tonen som man ibland har som förälder. Ibland lyckas man bra och känner att allt slit med att kommunicera istället för att ta till tråkiga och kortsiktiga lösningar som till exempel hot ger resultat. Ibland går det inte lika bra och man skriker “HÅLLKÄFTEN” till sina barn så högt att hela grannskapet och fler därtill hör (det hände en gång för ganska längesedan när Levi hade skrikit konstant i flera timmar och jag försökt vända ut och in på mig själv för att få honom nöjd men helt utan resultat).

Hur som helst. Fikan idag var mysig. Man får passa på att njuta av sensommarvärmen. När vi hade fikat klart spelade vi lite krocket, sedan gick vi in i tåget och jag läste högt för barnen i en mysig liten läshörna som finns där inne.