Tillbaka

Mordet på Lisa Holm

2015-06-14 21:33:26

Den senaste veckan har jag, som väldigt många andra, följt nyheterna kring den försvunna flickan Lisa Holm.

Jag satte mig här vid datorn och tänkte att jag skulle skriva ned mina tankar och känslor kring det som hänt. Men nu har jag suttit här ett tag och inser att jag inte får fram ord för vad jag känner. Jag kan få fram ett ord, och det är obegripligt. Det känns så obegripligt på alla plan. Jag kan verkligen inte förstå det. Jag kan inte förstå hur det kan finnas sån ondska i världen. Hur kan man vilja en annan, oskyldig människa så illa? Hur kan det finnas människor med sån total avsaknad av empati? Hur kan en människa vara benägen till att göra en sådan handling? Jag har tusen frågor, men inga svar. Det är händelser som denna som gör att jag kan ångra att jag satte barn till världen. Hur tänkte jag när jag valde att skapa två av de finaste, underbaraste (och oskyldigaste) små liven till en värld där svin som de som tog livet från Lisa kan härja fritt? Hur ska jag någonsin våga låta barnen gå själva till skolan eller gå själva hem från fotbollsträningen i framtiden? Vad är det för värld vi lever i, när vi måste bevaka varje steg våra barn tar, för att vara försäkrade om att någon jävla idiot inte tar sig friheten att utsätta de för våld, våldtäkt eller i värsta fall för att avsluta deras liv? Jag vet att fall liknande det med Lisa inträffar extremt sällan. Men det är en svag tröst när det väl händer. Att det händer överhuvudtaget är illa nog för mig. Att det finns en liten, liten minimalistisk risk att mina barn blir bortrövade och mördade när de exempelvis är på väg hem från skolan är en för stor risk för mig att ta.

Jag kan inte föreställa mig vad Lisas föräldrar går igenom. Det måste göra så fruktansvärt ont. Bara tanken på att ens barn skulle fara illa på det sättet gör ont. Jag vet som sagt inte hur det känns för Lisas föräldrar, men jag vet hur oändligt mycket man älskar sina barn. Jag vet hur man från deras första andetag känner en gränslös kärlek som bara växer sig starkare för varje dag. Hur man gör allt som står i sin makt för att de ska ha det bra. Men så finns det sån ren och skär ondska i en del människor som gör att de tar sig rätten att avsluta oskyldiga barn och ungas liv. Någon oskyldig, försvarslös och älskad människa som får sätta livet till för att… Ja, jag vet inte. För att vadå? För att människor är så sinnessjukt in i helvetes dumma i huvudet! Jag finner inte ord för kräken. Jag känner bara en sån fruktansvärd ilska när jag tänker på det.

Rättvisa går inte att skipa i såna här fall. Inget i världen kan ändra på det som hänt, och tyvärr kommer det att hända igen. Jag blir mörkrädd när jag tänker på vilken värld vi lever i. Och ja, jag vet att det här är vardagsmat i andra länder, och att vi trots allt har det ganska bra i vårt land. Men det här berör mig, och så många andra, troligtvis för att det ligger närmre vår erfarenhetsvärld. Det kunde varit jag, min syster eller min dotter… Men det var det inte och det är jag otroligt glad för. Men samtidigt så himla, himla ledsen för Lisa och hennes familjs skull, vars liv har slagits i spillror för totalt meningslöst våld.

Mamma 2015-06-15 06:32

Finner heller inga ord att kommentera detta på, det är så otroligt fruktansvärt hemskt att det inte går att greppa.