Tillbaka

Midsommar

2017-06-25 18:35:35

I år firade vi midsommar här hemma i Alingsås. På förmiddagen var vi i Parken på traditionellt midsommarfirande med dans runt midsommarstången, ponnyridning och fiskedamm. På eftermiddagen åt vi midsommarlunch med Henkes släkt.

Förr i tiden gick jag alltid ut och plockade blommor och försökte mig på att binda en blomkrans varje midsommar. Men den traditionen har jag sedan ett par år tillbaka lagt ned. Dels på grund av att jag var totalt värdelös på det och dels för att det numera går att köpa midsommarkransar av plast i nästan varje klädbutik. För tre år sedan skrev jag ett blogginlägg om min upplevelse av att just binda midsommarkransar och jag tror det var då någon gång som hela den traditionen dog ut för min del.

Såhär lät det då:

“Inför varje midsommar föreställer jag mig hur det ska gå till. Man går ut i naturen och plockar en massa fina blommor i regnbågens alla färger, som man sedan binder ihop till en vacker krans som håller hela kvällen. Men alla som någon gång har gett sig på det där som jag beskriver, vet att det inte går till så i verkliga livet… Blommor? Vart växer dem? Det enda man får med sig hem är en massa jävla hundkex med skogens alla insekter på. Hur gör man förresten när man ska plocka 7 olika blommor och lägga under kudden? Finns det ens 7 olika sorters blommor i Sverige? “Maskros, maskros-med-små-frön-man-kan-blåsa-av, hundkex, smörblomma…”. Och när man väl har fått ihop sin fula krans på ett eller annat sätt, håller blommorna sig “fina” i sisådär en timma. Inte nog med att man har bundit en krans av hundkex och insekter, den är helt jävla vissen också.”

Som sagt, det är tur att det går att köpa midsommarkransar i plast nu för tiden. Det är också tur att jag har läst biologi och artkunskap den senaste terminen, och därmed lärt mig att det faktiskt finns fler än 7 olika sorters blommor i Sverige…