Tillbaka

Hur fan kan Alexander Bard få sitta i Idoljuryn?

2014-09-03 19:49:07

Jag har berört ämnet tidigare, men varje gång Bard dyker upp i teverutan och varje gång han slänger ur sig någon osmaklig kommentar så undrar jag hur fan det gick till. När han fick jobbet som medlem i Idoljuryn alltså.

Jag vet att Idol i stort sett byggt på att juryn ska vara elak enda sen start. Men när Breitholtz och gänget (som ungefär var lika trevliga som Bard) byttes ut för några år sedan så kändes det som att Idol och TV4 tog ett kliv framåt, och ett kliv ifrån att visa mobbning på bästa sändningstid. Men när Andreas Carlsson försvann och Alexander Bard kom in i bilden så var det som om hela den gamla juryns elakhet infann sig i en och samma människa, nämligen Bard.

Jag köper att de sågar folk som kommer dit och “spelar allan”. Går man på audition och driver med juryn kan man gott få höra hur dålig man är. Men det gör ont i hjärtat att se när folk med drömmar, som vill testa sina vingar och bli bedömda av professionella människor inom musikbranschen, blir sågade vid fotknölarna och går ifrån juryrummet med tårar i ögonen. Jag vill inte ens använda ordet professionell när jag pratar om Idoljuryn och absolut inte när det gäller Bard. Hur professionellt är det att kommentera någons frisyr och kläder (på ett negativt sätt) det första man gör, efter att denne har sjungit? Istället för att först och främst bedöma hurvida personen har talang eller inte. Och ja, folk kommer dit för att bli bedömda och får räkna med att höra sanningen. Men sanningen kan sägas på flera olika sätt, och jag förstår inte varför man väljer den brutala varianten som resulterar i att människor blir sårade, ledsna och bortgjorda inför tusentals tittare.

Det finns nog en del som påstår att juryns elaka kommentarer höjer underhållningsvärdet i Idol, och så tror jag också absolut att det är. Och det skrämmer mig. Om man tycker att det är underhållande att se vuxna människor kränka andra människor som är där för att visa upp något som de själva tror på, då har man allvarliga problem tycker jag.

Jag kollar på Idol ibland. Men jag kollar inte på Idol för att Bard sitter med i juryn, jag kollar på det trots att han sitter med. Och jag mår dåligt just de gångerna då han vräker ur sig omogna kommentarer, som ofta handlar om allt annat än just musik och talang. Det räcker tydligen inte för honom att säga till folk att de är värdelösa sångare eller sångerskor, helst ska de få höra att de har fula kläder, ful frisyr och noll karaktär också. Jag mår dåligt och känner med människorna som står där och får sina drömmar krossade och ja, får höra hur värdelösa de är.

Tänk om det skulle gå till på samma sätt under vanliga jobbintervjuer också. “Nej, du får tyvärr inte det här jobbet för du är så jävla ful, du har konstiga kläder på dig och du har massa ticks för dig, och vad är det förresten för löjlig frisyr du har? Du borde syssla med något helt annat för du har verkligen ingen talang för det här!”. Hade någon blivit behandlad på det sättet under en vanlig jobbintervju är jag helt övertygad om att det skulle bli ramaskri, men när det handlar om att söka jobbet som popstjärna så ska man tydligen räkna med och tåla att höra precis vad som helst. Det sitter säkert massa talanger där ute som inte vågar söka till Idol, för att de är rädda för alla påhopp som juryn i allmänhet, och Bard i synnerhet, utsätter många av de sökande för.

Men jag vill inte i första hand klandra Bard. Det som jag ställer mig mest frågade till är inte hur man kan vara som honom, utan det är hur man kan få hamna i ett utav Sveriges populäraste program när man är som honom. Jag undrar hur TV4 kan välja att framhäva en person som gör motsatsen till det som många aktivt kämpar för att motverka i samhället. Det vill säga mobbning. Vi försöker lära barnen att man ska vara snälla mot varandra, men hur fan ska de lära sig det när elakhet och framgång går hand i hand?

mamma 2014-09-04 06:54

Om samma sak hade hänt i en vanlig arbetsintervju hade det förmodligen anmälts

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: blog/post.php

Line Number: 28