Tillbaka

Hur du binder ihop din egen midsommarkrans

2014-06-25 20:32:43

Som ni alla vet var det midsommar i helgen, och som många andra tjejer, ville jag vara fin med en midsommarkrans i håret. Så jag tänkte faktiskt dela med mig till er, utav mina bästa tips för att få till en lyckad sådan!

... eller nej. Det tänker jag inte. Såvida ni inte vill veta “hur du med blod, svett och tårar tejpar ihop din egen midsommarkrans”. För ungefär så kan man sammanfatta hur det gick till, när jag i sista stund, på midsommaraftons förmiddag satt och svor över den förbannade jävla kransen som inte ville hålla ihop.

Inför varje midsommar föreställer jag mig hur det ska gå till. Man går ut i naturen och plockar en massa fina blommor i regnbågens alla färger, som man sedan binder ihop till en vacker krans som håller hela kvällen. Men alla som någon gång har gett sig på det där som jag beskriver, vet att det inte går till så i verkliga livet… Blommor? Vart fan växer dem? Det enda man får med sig hem är en massa jävla hundkex med skogens alla insekter på. Har man riktigt tur hittar man några små smörblommor att fylla ut hundkexen med, men det är som sagt, om man har tur. Men så tänds det ett litet hopp när man går där och plockar sina hundkex. Man skymtar något rosa. “Yes, den där ska jag ha i min krans!”, tänker man, men när man kommer fram och ska plocka skiten, så sitter den på någon jävla taggbuske. Varje gång går man på den. Eller i alla fall jag. Hur gör man förresten när man ska plocka 7 olika blommor och lägga under kudden? (Om nu folk gör det, det känns ju rätt medeltida.) Finns det ens 7 olika sorters blommor i Sverige? “Maskros, maskros-med-små-frön-man-kan-blåsa-av, hundkex, smörblomma…”. Nej, jag kommer fan inte upp i mer än 4 blommor alltså.

När man väl har fått ihop sin fula krans på ett eller annat sätt, håller blommorna sig “fina” i sisådär en timma. Inte nog med att man har bundit en krans av hundkex och insekter, den är helt jävla vissen också. Så i år bad jag faktiskt Henke att köpa en bukett blommor istället. Hur mycket jag än önska att jag kunde hålla traditionen att gå ut och plocka blommor vid liv, så inser jag att det inte går. Det kommer aldrig att bli sådär mysigt och lyckat som jag föreställer mig. Jag kan i för sig inte påstå att det blev sådär jätte mycket bättre med köpta blommor. Jag slapp visserligen allt vad hundkex heter, men att få det hela till en krans var likt förbannat ett helvete. Jag gav mig ut för att få tag i någon slags gren till själva grunden på kransen. Jag smygde ner en liten avbitartång i påsen jag hade med mig, för att, när ingen såg, knippsa av en lämplig gren från ett träd och skynda mig hem igen. För Gud förlåte den som klipper av en gren från ett träd. Det borde fan vara dödsstraff på det, i alla fall om man ska tro alla tjuriga miljö-kärringar där ute.

Jag klarade mig där här gången. Ingen såg mig, och jag kom hem med något som liknade en gren. För en riktig gren var det inte, utan mer någon grön tjock stjälk som gick av när man försökte forma den till en rund ring. Men jag gav mig inte, och började försöka binda fast mina blommor med sytråd. Men det gick förbannat trögt, och Henke sa “Tejpa ihop den istället”. “Tejpa? Är du dum eller?”, tänkte jag. Men det hela slutade med att tejprullen tog helt och hållet slut, och att min krans enbart hölls ihop av en jävla massa tejp.

Men så jävla dum blev den väl inte ändå? Den är väl inget över sig precis, men jag fick till och med höra att den var fin! Tills nästa år ska jag dock lära mig hur man binder ihop en krans på riktigt…

Mamma 2014-06-25 21:50

Använd plastblommor så slipper du göra om det varje år

Henke 2014-06-25 21:54

Bra tips där Carina :)

Erica 2014-06-25 22:23

Jag har ju en såndär färdig krans med plastblommor, borde kanske hålla mig till den istället!

Bec 2014-06-26 08:17

Ett litet tips som kan hjälpa till nästa gång, om de går att förstå min förklaring..

Ta en kvist men inte från en björk!! Ta sån som vide växer på.

Bind ihop den med tunn ståltråd eller floristtråd ( grön version av ståltråd)

Ta en blomma i taget och böj försiktigt stjälken ett varv runt kvisten och vira ståltråd runt sen sätter du nästa blomma precis bakom den första och gör samma sak med stjälken, sen virar du ståltråd.
Och så fortsätter man så.
Det blir en stabil krans :)

Erica Johannesson 2014-06-26 09:11

Tack så jätte mycket för tipset, det ska jag försöka med nästa gång :)!

Sofie 2014-06-26 09:37

När jag var mindre och gjorde kransar använde jag aldrig något stabiliserande, tillräckligt mycket blommor och mattvarp eller “grön ståltråd” brukar göra kransen tillräckligt stabil.
När jag tog min examen hade jag beställt pappersrosor med ståltrådsstjälk från fyndiq som jag gjorde blomkransar av, det funkade jättebra! :)
Sen kan jag tillägga att blomutbudet är rätt stort ute på vischan (typ Hultsfred) ;)

Erica Johannesson 2014-06-26 21:33

Aha okej, där ser man… Jag har nog bara inte haft tillräckligt med tålamod för att lära mig hur man egentligen gör, men nästa år kanske vi firar tillsammans? Och då får du lära mig i så fall ;)! Haha det kan jag tänka mig… Jag överdrev la lite med blomutbudet (fast det kanske du fatta), men det är fan inte stort alltså, haha!