Tillbaka

Flygrädsla

2014-03-21 08:49:25

Med tanke på det “försvunna planet” som det skrivs mycket om i media just nu, så kom jag inte helt otippat att tänka på min rädsla för att flyga. Jag har inte flygt sådär vansinnigt mycket i mitt liv. Och de få gångerna jag har gjort det har jag inte varit bekväm med det. Första gången jag skulle flyga skrev jag ett brev och la på fönsterbrädan i mitt rum, eftersom jag var rädd för att planet skulle störta och ville lämna några rader efter mig. Jag överlevde dock (hör och häpna), men är än idag rädd för att flyga. Min rädsla för att flyga har till och med blivit värre med åren, och som jag känner just nu sätter jag mig inte på ett plan igen.

Det eviga argumentet man får höra när man säger att man är rädd för att flyga är att “det är mycket farligare att åka bil”. Men rädslan för att flyga grundar sig ju inte bara på hur stor risken är att man dör, utan på vad som händer om olyckan väl är framme. En bil kan man ta sig ur och en krock behöver inte innebära att man dör. Men störtar ett plan så kan man nog känna sig ganska säker på vad som kommer hända, och jag tror att det är det som skrämmer folk… Man är ju helt enkelt hellre på marken om en olycka skulle inträffa än 10 000 meter upp i luften. Av förklarliga skäl.

Är det förresten bara jag som funderat kring den där hoppborgs-liknande rutschkanan som finns med i broschyrerna om säkerheten på flygplanen? Jag har svårt att se framför mig hur den skulle kunna rädda några liv. “Okej, nu håller vi på att störta, vi kör för närvarande i 7000 km i timmen rakt ner mot marken, gör er redo för gummirutschkanan!”. Jag kan ha fel, den kanske har räddat många liv, eller så är det bara helt enkelt så att den ska finnas där som någon slags falsk trygghet.

Nej, jag kommer nog inte längre än till Gotland med min familj framöver. Om ens det med tanke på att jag blivit lite småskraj för att åka båt också...

Björn Revell 2014-03-21 10:09

Tänk dig då att flyga med dina barn ombord och veta att händer det någonting kan du inte göra någonting för att rädda dom…. Det är en (om värre) känsla att få, det kan jag lova! Har själv alltid varit flygrädd men är nog mest rädd om mina barn nuförtiden :-)

Erica 2014-03-21 11:25

Jo, så känner jag oxå och det är nog delvis därför (alltså på grund utav barnen) som jag har blivit så jävla mesig när det kommer till allting. Jag ser den potentiella faran med typ allt nu för tiden, haha!

Vivi 2014-03-21 21:18

Kommer aldrig glömma vad du sa till mig första gången du flög ❤️ Jobbigt med rädslor. Själv är jag en riktig hönsmamma och Jerry är en värre hönspappa så de är inte konstigt att Melvin säger försiktigt hela tiden & ingen fara till allt. Stackars unge

Erica Johannesson 2014-03-21 22:54

Nej inte jag heller, haha. Jag tänkte på det när jag skrev, men skrev inte det eftersom jag minns att jag redan skrivit det en gång i bloggen! Jag är ju annars bäst på att berätta saker hundra gånger men om jag kommer ihåg att jag skrivit det innan så försöker jag att inte upprepa mig, haha! Haha, nej vad söt han är! Novalie har inte tagit till sig någonting utav min och Henkes oro eller rädsla utan kör så det ryker hela tiden och man själv får gå runt som på nålar hela tiden…