Tillbaka

Experiment i dubbel bemärkelse

2017-06-13 19:32:53

Idag har barnen experimenterat. Dels har de experimenterat rent bokstavligt talat, med små provrör och kolvar. Dels har de experimenterat rent ödesmässigt. Tror deras frågeställning har varit något i stil med “Hur mycket bråk, gap, gnäll, tjat, spill och kladd tål morsan innan hon kollapsar och typ söker en sommarkurs istället och lämnar oss på förskolan över det här så kallade sommarlovet?”. Ingen som inte har varit föräldraledig med två barn i 3-4 års åldern kan sätta sig in i hur intensivt det är i mellan åt. Och inte ens alla som har varit där tycks förstå. Som typ mina egna föräldrar. “Nej jag minns aldrig att det var jobbigt med småbarn, jag hade med mig alla fyra i affären när jag storhandla och ni satt som små ljus i vagnen”. Det kan omöjligt stämma. Barn är ju som kor på grönbete så fort de kommer till offentliga miljöer. Citatet ovan kom från min mamma, men min pappa verkar dock ha vissa minnesbilder även från de svåra stunderna. När jag har fått springa som en idiot efter min dotter som varit väldigt vild sina första år i livet har han bara sagt “payback time”. Jag var tydligen precis likadan. En gång fick mina föräldrar till och med åka hem från en husvagnssemester som vi bara varit på några timmar på grund av att de inte orkade med mig. Jag var ett och ett halvt år och sprang iväg utan kontroll, rakt ut i havet bland annat. Pappa fick nog, hystade in förtältet och utemöblerna i husvagnen och tog med sig resten av familjen och drog därifrån. Sveriges kortaste husvagnssemester brukar han kalla det minnet såhär i efterhand.

Det är jobbigt att ha barn ibland men det är också helt underbart. Idag observerade jag barnen när de satt och experimenterade med ett litet kemi-set som jag råkade få syn på i en butik ungefär samtidigt som jag läste kemi i skolan tidigare den här terminen. Yrkesskadad som jag redan är kunde jag inte låta bli att köpa det. Barnen älskar att plocka fram de där små provrören och blanda olika saker i, som till exempel vatten, socker, salt, citronsaft och bikarbonat. Det låter kanske inte så himla spännande men det tycker verkligen barnen. De är så fokuserade och fascinerade när de sitter där och blandar. “Mamma, jag har gjort snö!” utbrast Novalie idag när hon hade blandat lite, lite vatten tillsammans med socker. “Jag behövde inte ens någon ritning, jag kunde göra det helt själv!”. Det är så underbart att se när barnen blir stolta över sig själva. Sen är det inte lika underbart att städa ett kök som en 3-åring och en 4-åring har experimenterat i, men det är priset man får betala.