Tillbaka

Biljetter till Håkan Hellström

2015-10-18 18:57:45

Klockan 12 igår förmiddags satt jag, liksom över 100 000 andra, beredd att boka biljetter till Håkan Hellströms konsert på Ullevi nästa sommar. Jag fick inte tag i några biljetter förra gången han spelade, därför bestämde jag mig för att gå på den här konserten direkt när nyheten släpptes. Jag förstod dock ganska fort att jag inte var ensam om det, och att trycket på biljetter skulle bli stort och att få en biljett inte alls var någon självklarhet.

Efter två timmar i kö på Ticnet.se och över 200(!) samtal till Got Event utan framgång höll jag på att ge upp hoppet. När jag använder siffror som 200 i bloggen brukar det vara en kraftig överdrift för att förstärka någonting, men inte idag. Jag ringde ta mig fan 200 gånger (om inte några fler). 2 av de gångerna kom det fram signaler. Det spelade dock ingen roll, då personen i andra änden uppenbarligen inte hade några planer på att svara…

Hur Ticnets kösystem på hemsidan egentligen fungerar är en fråga som jag ställde mig själv ganska många gånger under tiden jag “stod i kö” och väntade. Jag pendlade mellan att ha “mindre än 30 minuter kvar i kön” till “mer än 60 minuter” ungefär hela tiden. Den uppskattade kötiden var absolut ingenting jag kunde gå på. Jag tvivlar starkt på att det ens fanns något kösystem, det hela kändes mer som ett lotteri.

När det kändes som mörkast kom jag helt plötsligt in på bokningssidan! Självklart blev jag glad, men samtidigt panikslagen och stressad eftersom jag visste att biljetterna gick åt fort och att tiden för att hålla bokade biljetter var begränsad. Under ett steg i bokningen dök det upp ett så kallat Robotfilter, det vill säga ett sånt där test med förvrängda bokstäver som man måste fylla i för att datorn ska veta att det är en människa som styr datorn. Tro fan att den texten var helt totalt oläslig, och varenda gång jag fyllde i den fick jag upp meddelande om att jag skrivit in fel text. Som om det inte räckte med stressen och frustrationen jag kände innan det momentet dök upp! Istället för att skriva av texten (som jag uppenbarligen inte lyckades med) fanns alternativet att få den uppläst istället. Men tror ni det gick att höra vad de sa eller? Henkes kommentar till rösterna som läste upp texten var “Måste det vara ett jävla fyllo som pratar eller?”. Trots att vi till slut lyckades tyda texten och rösten så fick vi inga biljetter. Allt var slutsålt. För övrigt beskrivs dessa Robotfilter på Wikipedia som “ett test som antas vara lätt att lösa för människor”. I helvete heller!

Av ren tur gick jag in på Live Nation på Facebook och såg att de släppt en extrainsatt konsert dagen efter, och att de biljetterna precis var släppta. I och med att jag redan var inne på bokningssidan (och inte hade hunnit stänga ner den) behövde jag inte stå i någon mer kö för att komma in och boka biljetter till den nya konserten. Jag kunde med andra ord komma åt den bokningen direkt när de biljetterna släpptes och lyckades därmed få biljetter till den konserten istället!

Jag är glad att jag tillslut, efter allt slit, fick tag i biljetter. Men jag lider med de som inte fick det. Och jag är lika förbannad som många andra, på de idioter som köper biljetter för att sedan sälja vidare i andrahand (till orimligt höga priser). Jag såg att det var någon på Facebook som skrev att de personerna som säljer biljetter vidare är smarta. Smarta? Man behöver enligt min mening inte vara speciellt smart för att lista ut att man kan tjäna pengar på att köpa eftertraktade konsertbiljetter för att sedan sälja vidare i andrahand. Man behöver dock vara ganska så dum i huvudet. Jag tycker att det är respektlöst mot både artisten och framför allt mot fansen att göra så. Om ni har dåligt med pengar, skaffa er ett jobb istället! Är det ens lagligt att sälja vidare biljetter så? Det borde det inte vara. Ticnet (eller vem det nu är som ansvarar över biljetternas utformning) bör se över alternativ för att minska andrahandsmarknaden (vilket jag i för sig hoppas att de redan gjort, detta är väl inget nytt problem även om det blev ganska tydligt i och med gårdagens biljettsläpp). Till att börja med ser jag det som en självklarhet att 1 person inte ska få köpa 10 biljetter, vilket var fallet igår.

Till er som undrar vad min relation till Håkan är. Jag lyssnade mycket på Håkan Hellström när jag var yngre. Jag fastnade för hans låt “En midsommarnatts dröm” när den kom, vilket fick mig att börja lyssna på hans musik på riktigt. Jag var på flera av hans spelningar på Liseberg på den tiden (som om det var 100 år sedan). De senaste åren har jag dock inte lyssnat lika mycket på hans musik, även om jag fortfarande uppskattar den. Det ska bli väldigt roligt och nostalgiskt att se honom uppträda live igen!