Tillbaka

Att vika ut sig

2014-04-06 19:18:10

Mamma frågade mig för ett tag sedan vad jag tycker om utvik, med tanke på att jag hade planer på att vika ut mig i tonåren. Hon sa att hon hade funderat på vart jag står i den frågan idag (antagligen med tanke på att det gått några år sedan jag gick i de tankarna och förmodligen för att hon hoppades på att jag ändrat mig). Jag tycker att det är svårt att svara på den frågan.

Först måste jag ställa mig själv frågan vad är utvik? Många visar ju upp sina kroppar i alla möjliga sammanhang nu för tiden. I de gamla hederliga herrtidningarna, i bloggar, på instagram och för att inte tala om alla dessa bilder som läggs ut i “träningssyfte”. Det sistnämnda tycker jag är lite intressant. Det verkar inte vara någon som anmärker på folk som lägger upp bilder på sin röv i bara string då dem står och putar för allt vad dem är värda om dem skriver “ben och rumpa på gymmet idag” eller “Yes, I squat!”, under bilden. Då är det liksom helt okej att visa i princip hela härligheten. Men skulle jag lägga ut en bild på min rumpa såhär en vanlig söndag bara för att jag känner för det är jag helt säker på att reaktionerna skulle bli annorlunda. Det skulle ju inte bli 200 likes och massa peppande kommentarer direkt. Möjligtvis 200 människor som lyfter på ögonbrynen där hemma och några äckliga gubbar som det lyfts helt andra kroppsdelar på...

Vad jag menar och vad jag vill komma fram till är att det verkar vara skillnad på utvik och utvik. Och det är det ju visserligen ibland. Jag tycker också att det är värre att ha en blogg på Scandalbeauties.com och ta trashiga bilder på sig själv än att lägga ut en “träningsbild”. Men någonstans känns det som att det bottnar i samma bekräftelsebehov. Skillnaden är bara att det ena sättet att visa upp sin kropp på är accepterat, men inte det andra. Och det gäller ju egentligen inte bara folk som tränar och lägger ut lättklädda bilder, det finns ju fler sammanhang då det är okej att visa upp sig. Modeller till exempel. Vanligtvis tycker jag också att det är värre att vika ut sig i en herrtidning än att visa upp underkläder för en varukedja. Men den senaste tiden tycker jag att en del underklädesreklamer spårat ut. När bikini-reklamerna kom på tv förra våren och sommaren stod modellerna till exempel och kasta vatten på varandra samtidigt som det filmades i slowmotion, och jag vet inte om jag tycker att det är riktat till oss tjejer som ska köpa bikini. Jag blir i alla fall inte mer sugen på en bikini efter att ha sett deras lilla vattenlek…

Men, jag är inte den som är den när det kommer till ämnet. Jag har ju själv haft (och har väl lite) ett behov av att visa upp mig på olika sätt. Så vem är jag att döma andra? Vi lever år 2014 i Sverige och jag tycker inte att det är hela världen att visa lite hud. Jag tycker bara att det som sagt är lite intressant hur det kan vara totalt “o-ifrågasatt” att lägga ut en bild på sin svankande rumpa när det handlar om en så kallad “squat-challange”, när det blir ramaskri om man lägger ut en bild på sin svankande rumpa bara för att man tycker att den är snygg (och det är väl den egentliga anledningen till att träningstjejerna också lägger ut såna bilder)!

 

Björn Revell 2014-04-06 20:55

Bra och välskrivet! Det du skrev om reklamfilmer med bikini tror jag i grund och botten är väldigt enkelt varför det är så. Det är män som har regisserat och bestämt hur reklamfilmen ska se ut, och då blir det alltid anspelningar på sex. Alla produkter kan länkas till det, ifall du frågar en man alltså :)

Anna 2014-04-07 18:55

Sjuuukt bra inlägg! Speciellt de här med träningsbilder på insta, så jävla sant!

Erica Johannesson 2014-04-08 19:49

Tack Anna! Och tack Björn också :)! Tror du det? Jag tror mer att det är så för att “sex säljer” och för att skapa rubriker (inte för att det skapar så mycket rubriker men ändå).