Tillbaka

Att cykla med barnen

2019-05-17 16:27:22

Vissa saker kan bara den som är förälder förstå. Som till exempel hur psykiskt och fysiskt ansträngande en vanlig cykeltur kan vara. Jag tror visserligen inte ens det alltid hjälper att vara förälder för att förstå det. Total avsaknad av trafikvett i kombination med extremt speciell cykelstil är nog inget som är generellt för alla barn. Det kan vara så att det bara gäller mina två.

Idag var en sådan dag då jag tog mig vatten över huvudet och inbillade mig att det skulle bli mysigt att cykla till förskolan och skolan med barnen. Eller ja, lite förberedd var jag allt på att det skulle bli ett helvete, med tanke på hur det gick senaste gången vi cyklade tillsammans. Då skulle vi cykla till affären, och inför den gången frågade jag Novalie om hon kunde lova att inte gnälla på tillbakavägen (då vi har uppförsbacke). Hon tänkte efter en stund sedan svarade hon ”Jag lovar att jag ska försöka att inte gnälla!”. Jag gillar självinsikten! Under den cykelturen hann vi uppleva allt mellan himmel och helvete. Jag minns särskilt en sekvens då barnen, med ungefär tre meters mellanrum, låg på trottoarkanten intrasslade i sina cyklar och skrek.

Idag var det som sagt dags för cykeltur igen. Som allt annat i livet (enligt barnen) är cyklandet en tävling. Och för den som inte lyckas hålla sig i täten går livet under (känner en viss igenkänningsfaktor här från go-karten förra helgen). Det resulterar i att barnen tittar mer bakåt än framåt (för att försäkra sig om att den andra inte hinner ikapp) när de cyklar och i en mamma som hela tiden får skrika ”neej, cykla inte där”, ”cykla in till kanten”, ”kolla framåt”, ”stanna”, och så vidare…

Slutsatsen och lärdomen jag kan dra av den här morgonens harmoniska cykeltur är att barnen inte är riktigt redo att cykla själva (alltså tillsammans med mig men på egna cyklar) till skolan ännu. En tröst i det hela var att se hur otroligt stolt Levi var när han kom fram till förskolan på sin cykel imorse, då det var första gången han cyklade dit utan stödhjul.