Barnens dag i Nolhaga

2019-05-18 14:49:53

Att cykla med barnen

2019-05-17 16:27:22

Vissa saker kan bara den som är förälder förstå. Som till exempel hur psykiskt och fysiskt ansträngande en vanlig cykeltur kan vara. Jag tror visserligen inte ens det alltid hjälper att vara förälder för att förstå det. Total avsaknad av trafikvett i kombination med extremt speciell cykelstil är nog inget som är generellt för alla barn. Det kan vara så att det bara gäller mina två.

Idag var en sådan dag då jag tog mig vatten över huvudet och inbillade mig att det skulle bli mysigt att cykla till förskolan och skolan med barnen. Eller ja, lite förberedd var jag allt på att det skulle bli ett helvete, med tanke på hur det gick senaste gången vi cyklade tillsammans. Då skulle vi cykla till affären, och inför den gången frågade jag Novalie om hon kunde lova att inte gnälla på tillbakavägen (då vi har uppförsbacke). Hon tänkte efter en stund sedan svarade hon ”Jag lovar att jag ska försöka att inte gnälla!”. Jag gillar självinsikten! Under den cykelturen hann vi uppleva allt mellan himmel och helvete. Jag minns särskilt en sekvens då barnen, med ungefär tre meters mellanrum, låg på trottoarkanten intrasslade i sina cyklar och skrek.

Idag var det som sagt dags för cykeltur igen. Som allt annat i livet (enligt barnen) är cyklandet en tävling. Och för den som inte lyckas hålla sig i täten går livet under (känner en viss igenkänningsfaktor här från go-karten förra helgen). Det resulterar i att barnen tittar mer bakåt än framåt (för att försäkra sig om att den andra inte hinner ikapp) när de cyklar och i en mamma som hela tiden får skrika ”neej, cykla inte där”, ”cykla in till kanten”, ”kolla framåt”, ”stanna”, och så vidare…

Slutsatsen och lärdomen jag kan dra av den här morgonens harmoniska cykeltur är att barnen inte är riktigt redo att cykla själva (alltså tillsammans med mig men på egna cyklar) till skolan ännu. En tröst i det hela var att se hur otroligt stolt Levi var när han kom fram till förskolan på sin cykel imorse, då det var första gången han cyklade dit utan stödhjul.

Skräpplockardag

2019-05-05 18:10:12

När jag och Novalie promenerade inne i stan för några veckor sedan noterade hon hur mycket skräp det låg på marken. ”Jag förstår inte vad människor gör med vår natur!”, sa hon. Sedan fick jag en liten lektion av min 6-åring om hur många år det tar för naturen att bryta ned olika material. För ett par veckor sedan när vi hade min systerdotter Ottilia här på besök bestämde sig barnen, på eget initiativ, för att de skulle gå ut och plocka upp skräp här i området. De utrustade sig med plasthandskar och påsar och tillsammans gick vi ut för att göra området lite finare.

Samtidigt som jag tycker att det är fel att barn får städa upp efter oansvariga vuxna som bland annat slänger snus och fimpar på marken, tycker jag att det är fint att barnen faktiskt bryr sig om naturen. Dessutom är det lite fascinerande att se hur roligt barnen tycker att det är. Ur ett vuxenperspektiv så känns just skräpplockning inte som en aktivitet som borde få barnen att jubla. Men de var verkligen taggade och motiverade när de hade bestämt sig för att ge sig ut!

Att släppa ut barn (i alla fall våra) för att plocka upp skräp är ungefär som att släppa ut kor på grönbete, de liksom rusar ut med sina påsar och skyndar sig för att bli först med att plocka upp olika föremål från marken. Det var väl det enda problemet med skräpplockningen egentligen. Att det blev en tävling. Barn älskar att tävla men hatar att förlora (som många vuxna med andra ord). Och min erfarenhet av att vara småbarnsförälder är att det går att göra allt till en tävling. Jag vet inte om det är typiskt barn i allmänhet eller om det är typiskt barn från Johannesson-släkten, men det blir i alla fall tävling av allt. Till och med om vem som har mest skräp i sin påse.

När vi kom tillbaka från vår lilla skräpplockarrunda var det en granne som uppmärksammade barnens initiativ och bjöd de på glass! Jag vet inte om det var glassen eller skräpplockningen i sig, men barnen fick blodad tand och dagen därpå gick de ut för att plocka upp skräp igen…