Levis 4-års dag

2017-10-23 19:22:41

Den 8 oktober fyllde Levi 4 år. I vanlig ordning blev det sång och frukost på sängen för födelsedagsbarnet. Det var dock huvudpersonen som vaknade först (också i vanlig ordning) och det tog ett tag innan vi andra orkade oss upp ur sängen. Levi vaknar alltid först. På hans födelsedag skojade jag med honom och sa att han alltid är uppe med tuppen. Då började han ropa “Kuuuckeliiikuu, klockan är huuu” inne i sängen. Barn har liksom ingen startsträcka på morgonen. De slår upp sina ögon och sedan är det full fart med en gång. Tänk om man själv hade haft den energin på morgonen. Bara flugit upp ur sängen och haft tusen saker att berätta samtidigt som man far runt i hela lägenheten helt okontrollerat (för ungefär så brukar mina barn starta dagen). Istället släpar man sig motvilligt upp och går omkring och gäspar och att bara öppna ögonen ordentligt känns som en utmaning. Jag är så morgontrött. Eller som Novalie beskrev mig när vi var på Gotland i somras: den tröttaste mamman i världen.

Eftersom jag är en så dålig mamma att jag inte ställde klockan på min sons födelsedag fick jag be honom sova räv tills jag hade fixat färdigt frukosten. Levi låg nöjd kvar i sängen och sa att han “sov varg”. Helt meningslöst egentligen att ha den här traditionen när man behöver tvinga sina stackars barn att ligga kvar i sängen… Levi sa någon dag innan sin födelsedag att han ville att vi skulle sjunga Happy birthday för honom på morgonen, så den sången fick det bli. Sedan blev det paketöppning och senare på dagen kalas.

När vi hade utvecklingssamtal på förskolan för ett tag sedan frågade pedagogen mig hur jag skulle beskriva Levi (och Novalie, självklart). För mig är det självklart hur han är men det är svårt att sätta ord på det. Levi är Levi. Han är klok, smart, busig, bestämd, omtänksam, gosig, energisk, envis. Han ger oss i familjen komplimanger varje dag. Från ingenstans kan han säga “Mamma, jag tycker du är jätte vacker”. Och lika mycket från ingenstans kan han slänga sig på golvet och skrika ut sin ilska över någonting han inte är nöjd med (som de flesta barn i den åldern antar jag). Han har så otroligt mycket energi i sin lilla kropp, samtidigt som han är den gosigaste killen på jorden. Han har ett “pussförråd” och brukar tala om hur många pussar han har kvar att ge ut för dagen. “Du har två pussar kvar mamma”, kan det låta. Men jag försöker oftast förhandla mig till minst tio ändå. Jag brukar kalla honom för Levi-bus, och då kallar han mig för mamma-bus. Han tycker om att sjunga och är väldigt duktig på att lära sig låttexter. Han har alltid haft lite svårt för att koncentrera sig i vissa sammanhang, men när han hittar sin grej går han verkligen in för det. Han har ett öga för detaljer och mönster. Han älskar att bygga och skapa. Han är helt enkelt en liten, liten kille med väldigt mycket personlighet. En helt underbar person med alla sina sidor.

På hans dag ville han ha en miniontårta, så den här pyssliga morsan satt i två timmar och försökte få ihop ett litet minionmotiv till tårtan. Jag vet, man kan köpa sånt. Men vi jobbar inte så. Vi säger alltid inför alla kalas att vi ska dra ner på moment att göra,  ändå slutar det med att man sitter där med någon kletig sockerpastadeg i flera timmar och försöker få ihop ett litet motiv som barnen sedan äter upp på två minuter. Vad gör man inte för sina barn…