Gotland ❤️

2017-08-08 18:08:29

Två veckor går fort. Man längtar hela året och sedan är det bara förbi. Men av någon anledning är det alltid skönt att komma hem också. Vi har haft två härliga veckor på Gotland, även om vädret inte har varit lika bra som det brukar vara. Hur dåligt vädret än är under sommaren brukar man alltid kunna lita på att det blir fint på Gotland, men det blev aldrig den där riktiga högsommarvärmen i år (har förstått att den lyst med sin frånvaro i övriga Sverige också). Men trots det har vi haft det väldigt bra.

Barnen har växt så det knakar nu under sommaren. Vår lilla 5-åring har förvandlats till en liten tonåring, och slängt ur sig kommentarer som jag inte alls varit beredd på. Jag fick en liten känga från henne en morgon nu när vi var på Gotland. Henke och Levi hade redan gått upp och jag och Novalie fick lite sovmorgon. När hon sedan vaknade tyckte hon att det var dags att gå upp med en gång, men när jag inte riktigt var med på de noterna utan försökte ligga kvar en stund i sängen och dra mig sa hon “Åh, du är den tröttaste mamman i hela världen!”. Tyvärr är det sant. Att jag är tröttast i världen. Även om hon inte gav mig speciellt lång startsträcka just den morgonen, så är jag alltid väldigt morgontrött och tycker att det är extremt jobbigt att gå upp. Jag var dock inte beredd på att få det slängt i ansiktet sådär…

Vi har vissa traditioner som vi gör varje år på Gotland. En utav dem är att ha ett så kallat gardenparty. Då brukar vi grilla (som typ alla andra dagar när vi är på Gotland), leka lekar (eller närmre bestämt på blodigt allvar göra upp i vissa utvalda grenar), dricka bål, spela spel, lyssna på musik, bara umgås och ha det gött helt enkelt. När vi planerade inför den här dagen föreslog jag att vi skulle ha 5-kamp. “Ska vi bara ha 5 grenar?”, utbrast pappa då. Men det var tur att vi inte planerade in mer, för under vårt på förhand fullspäckade gardenparty lyckades vi bara genomföra en och en halv lek. Kombinationen av dåligt initiativtagande från de vuxna, mycket saker som behövde förberedas i köket och många småttingar att ta hand om gjorde att dagen blev lite som den blev. Fast det blev bra ändå.

Jag tror att de som hade det allra bäst under dagen var barnen. De fick bland annat dricka jordgubbsdrinkar i badtunnan och komma till min glasskiosk i köket (en impulsiv idé jag fick då barnen ändå skulle få glass i strutar och då min syster hade köpt “glassbiljetter” till barnen som hon egentligen hade tänkt använda hemma). Jag kommer förhoppningsvis behärska läraryrket sedan när jag är färdigutbildad men någon glasskiosk-tjej blir det aldrig av mig. Jag skulle förmodligen behöva en lika lång utbildning för att överhuvudtaget lyckas få glasskulorna att bli någorlunda runda och ligga kvar på strutjäveln. I slutet av dagen när jag hade serverat barnen en festmåltid i form av korv, pasta och gurka (varför älskar alla barn det?) sa Novalie “Vilket party det har varit idag!”. Ett annat inslag under dagen som också var rätt party var när pappa satte på introlåten som spelas på Frölundas hemmamatcher på högsta volym och barnen ställde sig på bordet och rockade loss…

Förutom gardenparty har vi bland annat hunnit med obligatorisk lunch på rökeriet i Katthammarsvik, strosande i Visby, invigning av medeltidsveckan, promenader, strandhäng och ett besök på Gotlands sommar- och vattenland.

Bullerbyn och Västervik

2017-08-06 17:36:21

För ett par veckor sedan hälsade vi på min bror Tobbe och hans tjej Sofie i Västervik. Vi möttes upp i Sevedstorp, platsen där Bullerbyn spelades in. Där fikade vi, barnen (och jag) hoppade i hö, gungade och lekte i ett gammalt ihåligt träd. På kvällen satt vi på balkongen hemma hos Tobbe och Sofie och åt ostbricka, lyssnade på Winnerbäck och drack öl. Min bror är något av en ölfantast så vi fick smaka på massa olika sorter, bland annat världens dyraste. Den smakade sådär om jag ska vara ärlig, men sällskapet, musiken, osten, utsikten och allt annat var hur bra som helst, så det blev verkligen en toppenkväll.

Dagen därpå hade Sofie fixat så att barnen fick rida på Islandshästar. De fick hjälpa till att borsta och göra iordning hästarna, sedan gick vi ut och barnen fick rida en lång sträcka i skogen! Jag, Henke och Tobbe som har ungefär noll hästvana stod som tre fån i stallet medan Sofie och barnen borstade och fixade. Till och med barnen som inte heller är speciellt vana vid hästar stod där och borsta och greja som om de aldrig gjort något annat. Lika förvirrad som jag kände mig i stallet var jag också när jag skulle leda hästen i skogen. Jag är så ovan vid hästar att jag känner mig helt handlingsförlamad i närheten utav dem. Men trots att jag såg ut som en idiot i stallet så blev det en väldigt mysig stund och barnen fick nog ett minne för livet!

Just nu är vi på Gotland, vi har varit här i ungefär två veckor och snart åker vi hemåt igen.