Novalies födelsedag

2017-06-27 19:34:49

Förra veckan fyllde Novalie 5 år. Som vanligt när barnen fyller år så undrar jag vart tiden tar vägen. Har jag varit mamma i 5 år? Jag kan snart inte längre kalla mig småbarnsförälder ju. Som vanligt tänker jag också tillbaka på hur det var för 5 år sedan när Novalie föddes. På förlossningen. Som gjorde så förbannat ont men som jag också är så förbannat stolt över. Kvinnor och förlossningar är lite som män och gamla lumpenminnen. Det var jobbigt och det var smärtsamt. Men man älskar att berätta för alla om det. Medan alla andra hatar att höra om det. Därför bjuder jag inte på någon sådan historia idag.

På Novalies födelsedag väckte vi henne med falsksång och frukost på sängen (i vårat rum). I år var första året som hon faktiskt frivilligt låg kvar i sängen på morgonen (och sov räv), annars har man liksom fått säga åt henne att stanna kvar där inne. Efteråt fick hon gå in på sitt rum där jag hade förberett en överraskning till henne: en pysselhörna!

Hon älskar att pyssla och jag har haft lite dåligt samvete över hur lite pyssel hon har haft innan. Dagen före Novalies födelsedag sa jag till henne att hon fick lägga sig i vår säng, eftersom jag skulle fixa en överraskning i hennes rum. Då sa hon “När du fyller år mamma, ska jag fixa en överraskning åt dig i ditt rum”. Min goa, fina tjej. Hon är så snäll och omtänksam. Det kan bli spännande att se vad hon ska hitta på för överraskning åt mig…

I söndags firade vi henne med släktkalas här hemma. Som vanligt när barnen ska ha kalas så stressar jag halvt ihjäl mig. Städar hela lägenheten, bakar och förbereder. Och sen när alla gäster kommer är det oftast high life eftersom hela kusinskaran är sju barn mellan 2 och 7 år. Man är mer slut och sliten efter ett kalas med den här släkten än vad man är efter en sen utekväll… Men trots att hela grannskapet förmodligen hörde 5-års kalaset i vår lägenhet blev det en lyckad dag.

Novalie har sedan flera veckor tillbaka sagt att hon vill ha en Hello Kitty-tårta på sitt kalas. Hon har också sagt att hon vill ha cheesecake, “en sån med cookie i botten och vitt ovanför”, som hon själv beskrev den. Alltså en klassisk fryst cheesecake. Därför fick det helt enkelt bli en Hello Kitty-cheesecake till kalaset!

Midsommar

2017-06-25 18:35:35

I år firade vi midsommar här hemma i Alingsås. På förmiddagen var vi i Parken på traditionellt midsommarfirande med dans runt midsommarstången, ponnyridning och fiskedamm. På eftermiddagen åt vi midsommarlunch med Henkes släkt.

Förr i tiden gick jag alltid ut och plockade blommor och försökte mig på att binda en blomkrans varje midsommar. Men den traditionen har jag sedan ett par år tillbaka lagt ned. Dels på grund av att jag var totalt värdelös på det och dels för att det numera går att köpa midsommarkransar av plast i nästan varje klädbutik. För tre år sedan skrev jag ett blogginlägg om min upplevelse av att just binda midsommarkransar och jag tror det var då någon gång som hela den traditionen dog ut för min del.

Såhär lät det då:

“Inför varje midsommar föreställer jag mig hur det ska gå till. Man går ut i naturen och plockar en massa fina blommor i regnbågens alla färger, som man sedan binder ihop till en vacker krans som håller hela kvällen. Men alla som någon gång har gett sig på det där som jag beskriver, vet att det inte går till så i verkliga livet… Blommor? Vart växer dem? Det enda man får med sig hem är en massa jävla hundkex med skogens alla insekter på. Hur gör man förresten när man ska plocka 7 olika blommor och lägga under kudden? Finns det ens 7 olika sorters blommor i Sverige? “Maskros, maskros-med-små-frön-man-kan-blåsa-av, hundkex, smörblomma…”. Och när man väl har fått ihop sin fula krans på ett eller annat sätt, håller blommorna sig “fina” i sisådär en timma. Inte nog med att man har bundit en krans av hundkex och insekter, den är helt jävla vissen också.”

Som sagt, det är tur att det går att köpa midsommarkransar i plast nu för tiden. Det är också tur att jag har läst biologi och artkunskap den senaste terminen, och därmed lärt mig att det faktiskt finns fler än 7 olika sorters blommor i Sverige…

Sommaravslutning

2017-06-14 07:39:49

Igår var det sommaravslutning på barnens förskola. Jag har länge tänkt att jag vill ge pedagogerna något speciellt i samband med att de har avslutning, men det har inte blivit av tidigare. Men i år fick vi tummen ur och fick gjort en fin text som vi skrev ut och ramade in. Pedagogerna på förskolan förtjänar att höra att de gör ett bra jobb! Ibland bara vardagen rullar på, vi lämnar och hämtar men visar kanske inte vår uppskattning eller berättar hur mycket de faktiskt betyder för oss och för barnen.

Innan vi gav tavlorna försökte jag få barnen att förstå texten. Efter att jag läst meningen “Ett stort tack för att ni tar hand om det finaste vi har” så frågade jag barnen vad det finaste vi har är. “Det är vi”, sa Novalie lite genant då. Barnen verkade stolta när de sedan fick lämna över tavlorna till sina fröknar på avslutningen.

Experiment i dubbel bemärkelse

2017-06-13 19:32:53

Idag har barnen experimenterat. Dels har de experimenterat rent bokstavligt talat, med små provrör och kolvar. Dels har de experimenterat rent ödesmässigt. Tror deras frågeställning har varit något i stil med “Hur mycket bråk, gap, gnäll, tjat, spill och kladd tål morsan innan hon kollapsar och typ söker en sommarkurs istället och lämnar oss på förskolan över det här så kallade sommarlovet?”. Ingen som inte har varit föräldraledig med två barn i 3-4 års åldern kan sätta sig in i hur intensivt det är i mellan åt. Och inte ens alla som har varit där tycks förstå. Som typ mina egna föräldrar. “Nej jag minns aldrig att det var jobbigt med småbarn, jag hade med mig alla fyra i affären när jag storhandla och ni satt som små ljus i vagnen”. Det kan omöjligt stämma. Barn är ju som kor på grönbete så fort de kommer till offentliga miljöer. Citatet ovan kom från min mamma, men min pappa verkar dock ha vissa minnesbilder även från de svåra stunderna. När jag har fått springa som en idiot efter min dotter som varit väldigt vild sina första år i livet har han bara sagt “payback time”. Jag var tydligen precis likadan. En gång fick mina föräldrar till och med åka hem från en husvagnssemester som vi bara varit på några timmar på grund av att de inte orkade med mig. Jag var ett och ett halvt år och sprang iväg utan kontroll, rakt ut i havet bland annat. Pappa fick nog, hystade in förtältet och utemöblerna i husvagnen och tog med sig resten av familjen och drog därifrån. Sveriges kortaste husvagnssemester brukar han kalla det minnet såhär i efterhand.

Det är jobbigt att ha barn ibland men det är också helt underbart. Idag observerade jag barnen när de satt och experimenterade med ett litet kemi-set som jag råkade få syn på i en butik ungefär samtidigt som jag läste kemi i skolan tidigare den här terminen. Yrkesskadad som jag redan är kunde jag inte låta bli att köpa det. Barnen älskar att plocka fram de där små provrören och blanda olika saker i, som till exempel vatten, socker, salt, citronsaft och bikarbonat. Det låter kanske inte så himla spännande men det tycker verkligen barnen. De är så fokuserade och fascinerade när de sitter där och blandar. “Mamma, jag har gjort snö!” utbrast Novalie idag när hon hade blandat lite, lite vatten tillsammans med socker. “Jag behövde inte ens någon ritning, jag kunde göra det helt själv!”. Det är så underbart att se när barnen blir stolta över sig själva. Sen är det inte lika underbart att städa ett kök som en 3-åring och en 4-åring har experimenterat i, men det är priset man får betala.

Outlet- och loppisrunda

2017-06-03 14:44:57

Idag har jag, mamma, Sofia och Ottilia varit på outlet- och loppisrunda. Som vanligt förstärker vi varandras dåliga karaktär (alltså pushar varandra till att köpa saker vi egentligen inte behöver), så dagen slutade med fullastade bilar.

När jag började känna att jag plockat på mig för mycket saker sa jag till mamma att det kändes onödigt att börja ta bort grejer eftersom det ändå var så billigt. “Ja, det är ingen idé” (att välja bort saker alltså) sa mamma på fullaste allvar. Sen sa hon också “Sofie sa en bra sak en gång. Om man inte vet vad man ska använda det man köper till, så hittar man alltid ett användningsområde senare”! Det är lite så vi tänker när vi är ute och flänger.

På tal om senare. Planschen på bilden (till vänster) köpte jag i syfte att ha i mitt framtida klassrum. Jag har redan börjat köpa på mig massa saker trots att jag har ett år kvar på utbildningen (och trots att jag absolut inte behöver, men jag tycker det är kul)... Resten av sakerna är till barnens rum!