Kvällskreativitet

2014-11-06 23:35:44

En vecka av intensivt plugg sätter sina spår. Jag somnade som en stock klockan halv sju idag när jag nattade Novalie. Vaknade klockan nio igen och nu är jag pigg som en mört. Kvällens pigghet resulterade i att en hylla kom upp i Novalies rum förut…

Veckans uppgifter i skolan är dock inte över och jag måste gå upp tidigt imon för att ta mig till skolan igen. Så det kanske är dags att försöka sova snart.

Sluta ge mig dåligt samvete för vad jag äter

2014-11-05 14:32:12

Artiklarna och blogginläggen som berör kost och som säger till oss vad vi bör och inte bör äta avlöser varandra. Varje dag när jag kollar mitt Facebook-flöde får jag “experters” rekommendationer och ibland nästan befallningar uppkörda i ansiktet. Vi ska tänka på exakt allt som vi stoppar i oss, och våra barn ska inte längre få äta varken pannkakor eller pasta, och gud förlåte den familj som har fredagsmys eller ger sina barn lördagsgodis.

Medvetenheten kring vad som är nyttigt och onyttigt har växt sig större och större och den här debatten tycks hålla på att urarta helt och hållet. Hur jävla sunt är det att läsa innehållsförteckningen på varenda liten smula man stoppar i sig och hur sunt är det att gå runt och ha dåligt samvete för att man unnade sig att äta något som innehöll mjöl?

Jag tycker inte att det största problemet handlar om vad vi stoppar i oss, utan i vilken utsträckning och i vilka mängder vi stoppar i oss det. Jag påstår inte på något sätt att pasta, pannkakor och godis är nyttigt. Det jag menar är bara att socker och mjöl och allt det där andra ”livsfarliga” inte dödar eller gör någon större skada i måttliga mängder. Det finns säkert forskning och studier som visar både det ena och det andra, men om jag ser till mig själv och vad jag ätit under min uppväxt så kan jag dra slutsatsen att den pastan och de kakorna som jag stoppat i mig aldrig lett till varken övervikt eller sämre hälsa. Om jag har kunnat leva i 24 år med varierad kost (som alltså innefattar pasta, bröd och socker) så tror jag nog att mina barn ska överleva trots att de någon gång då och då får en macka, en korv med bröd eller något extra gott att äta på fredagen.

Frida Boisen skrev för ett tag sedan en uppmärksammad krönika om hur vi, för att citera henne, ”makaronknarkar” våra barn. Hon mena på att korv och makaroner i princip är det värsta vi kan ge dem, och att lösningen på problemet är att byta ut korven mot en bit lax och pastan mot bulgur. Jag vet inte vilken ålder Boisen syftar till när hon pratar om barn, men jag som har barn i 1-2 års åldern har fått erfara att det ibland är ett helt företag att få i sina barn mat överhuvudtaget. Det tror jag att de allra flesta småbarnsföräldrar kan vittna om, och i de lägena kan jag tala om att man är jävligt glad om de äter makaroner och korv.

Problemet med den här debatten är att det inte känns som att den riktar sig till de som verkligen har problem. Alltså de som storkonsumerar godis, chips och läsk samt har en allmänt taskig kost. Dagligen.

Jag är 1,64 cm lång och jag väger 52 kilo. Mina två barn ligger långt ner på tillväxtkurvan över vad som anses vara medel. Jag är alltså smal och mina barn är små och nätta och löper ingen direkt risk för övervikt. Vi köper nästan aldrig godis och chips och vi har aldrig läsk hemma. Ändå tar jag åt mig när jag läser artiklar som handlar om vad vi bör stoppa i oss själva och våra barn. För det känns som att de är riktade mot oss. Dessa texter är ofta skrivna på ett sätt som skuldbelägger och framkallar dåligt samvete. Men jag vet att varken jag eller mina barn ligger i riskzonen. Jag vet att vi äter bra även om vi inte äter perfekt. Så snälla ni som skriver skuldbeläggande texter om kost och hälsa, sluta ge folk dåligt samvete och låt för helvete människor bre och äta en ljus macka med smör utan att behöva känna att det är det mest syndiga man kan göra.