Ordet "negerkung" klipps bort i Pippi

2014-09-30 21:47:45

Filmerna om Pippi Långstrump har gått på repeat här hemma det senaste året. Och det är inte för att jag inte kan få nog, utan snarare för att min dotter på snart två och ett halvt inte kan det. Men jag måste erkänna att jag också tycker att filmerna är bra! Trots att jag sett dem sjuhundraelva gånger. Ni som trodde att vi åkte till Kneippbyn (sommar- och vattenland på Gotland) för barnens skull i somras trodde fel, utan det var självklart för att jag ville besöka det riktiga Villavillekulla som ligger där…

Jag har dock reagerat på en sak, och det är samma sak som just nu diskuteras i sociala medier, efter att SVT gått ut med att det ska klippas bort vissa delar i filmerna. Ordet “negerkung”, som Pippi säger ett par gånger i serien om Pippi Långstrump som spelades in -69. Jag kan hålla med om att vi ibland censurerar och tar bort saker som inte är diskriminerande, men i detta fallet tycker jag att SVT gör helt rätt. Jag tycker inte bara att det är rätt att det tas bort utan jag tycker att det är en självklarhet. “Neger” är ett ord som uppfattas som ett skällsord av många, och jag förstår inte hur man år 2014 i Sverige, fortfarande tycker att det är okej att använda det ordet. Ni som fortfarande insisterar på att använda ordet “negerboll” och tycker att det är eran rättighet eftersom ni minsann har sagt det sen ni var fem år, är ni fortfarande fem år eller?

När Pippi spelades in för över 40 år sedan så var det uppenbarligen okej att säga “neger”. Men frågan är om det var okej för att det inte ansågs som ett skällsord, eller om det var okej att faktiskt använda det som ett skällsord (eftersom det inte bodde lika många som kunde bli kränkta utav det här då)? Jag tror på det sistnämnda. Jag hade en diskussion med min mamma om det här för ett par år sedan. När hon gick på högstadiet så var det okej att säga “neger”, och det användes i ytterst kränkande sammanhang. När någonting var dåligt, så var det “neger”. Om till exempel kön till matsalen var lång så kunde någon säga “vilken jävla negerkö”. Det är en ganska skrämmande sanning. Jag måste bara tillägga att jag aldrig någonsin hört min mamma säga det ordet och att jag blivit uppvuxen med tänket att alla är lika mycket värda. Men som sagt, när hon gick i skolan så var det ett skällsord som man använde.

Jag tror inte att alla som någon gång använt eller använder det ordet menar något illa. Jag har själv använt det. Jag sa det bland annat en gång när jag pratade med min kompis, som är mörkhyad. Jag menade inget illa utan skulle bara beskriva en annan person, men då sa hon till mig att hon inte tyckte om att jag använde det ordet. Sen dess har jag inte gjort det. Så, till er som fortfarande säger “negerbollar” eller använder det ordet i andra sammanhang. Vad är viktigast, att ni får er rätt till att använda ordet, på bekostnad av att människor känner sig kränkta och tar illa upp? Eller att ni helt enkelt “sväljer eran stolthet”, vaknar upp, inser att det faktiskt inte är stenåldern längre, och säger chokladboll som normala (respektfulla) människor?

 

Mini-hissgardin

2014-09-29 19:06:45

För ett par veckor sedan sydde jag en gardin till Levis lilla fönster i hans rum. Det var svårt att hitta hissgardiner i den storleken så jag fick helt enkelt ta saken i egna händer!

Novalies rum

2014-09-22 10:37:22

Efter en hel kvälls målande är äntligen väggen i Novalies rum klar!

Träpanel

2014-09-21 12:23:20

Ända sedan vi flytta in i lägenheten har jag velat göra/ha en träpanelvägg i Novalies rum. Igår blev det äntligen av! Det gick rätt fort och var ganska lätt. För mig var det väldigt lätt eftersom jag inte gjorde ett skit, utan bara såg på när Henke arbeta…

Nu ska väggen bara målas några lager till, sen är det klart! Och då får ni se fler bilder.

Före:

Efter (eller under arbete kanske jag borde skriva, eftersom det inte är klart):

Hemmagjord diskbänk till barnrummet

2014-09-14 19:09:34

Jag och Henke har gjort en diskbänk till Novalies kök (eller blivande kök kanske jag ska säga, för det är mycket kvar innan den lilla kokvrån kan titulera sig som kök). Henke stod för ihopsnickrandet och jag för färg och tyg. Vi bidrog med andra ord inte speciellt mycket till det här med att bryta det som är typiskt manligt och kvinnligt i arbetsuppgifterna… Måla är väl i för sig rätt manligt, så jag drog ett litet strå till stacken kan man säga. Om man nu bryr sig om sånt.

Det som ska föreställa vasken är en liten skål som jag köpte i en second-hand butik, och det lilla skynket sydde jag utav tyg från Panduro (Novalie har även vimplar och små kökshanddukar som matchar med det)! Panduro har för övrigt väldigt fina tyger, och jag känner att jag måste dit och köpa mer snart, bara för att. Själva diskbänken har Henke snickrat ihop av mdf-material, som jag sedan har målat i vitt!

Vi blev väldigt nöjda med resultatet, och jag längtar efter att få fixa i ordning hela hennes kök nu (det vi väntar på är att få upp en panelvägg på den väggen som hennes kök ska stå emot).

"Högskolechocken"

2014-09-14 16:21:49

De senaste två veckorna har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan. Hopp om att saker och ting ska falla på plats, att jag ska förstå texter, böcker och lärare, att informationen ska bli tydlig och att jag själv ska känna att det verkligen är det här jag vill. Förtvivlan… över precis samma saker. Över att saker och ting inte faller på plats, över att jag inte förstår texter, böcker och lärare, över att informationen är otydlig och över att jag själv inte alls känner mig säker på att det är just det här jag vill. Ena dagen känns det som om huvudet ska sprängas av all information (och all utebliven information) och alla akademiska och vetenskapliga texter att jag bara känner för att lägga mig i fosterställning och gråta. Jag funderar över om jag verkligen vill viga mitt liv (yrkesmässigt i alla fall) åt läraryrket. Andra dagen biter jag ihop, reser mig och tänker “det här fixar jag”.

Jag fick mer eller mindre en chock när jag började på högskolan. Visst var jag medveten om att det inte är samma sak att gå på högskola som att på gymnasie, och jag visste om att lektioner byts ut mot föreläsningar, och att man är tvungen att referera till kurslitteratur i sina texter. Man jag visste inte om att de första texterna vi var tvungna att läsa inför en föreläsning skulle vara skriva på arabiska. För det var ungefär så det kändes, med tanke på hur mycket jag förstod utav den texten. Jag blev med andra ord ganska påmind om hur låg allmänbildning jag har och hur mycket jag behöver utöka mitt ordförråd. Men jag kämpar på! Ni minns kanske att jag hade lite svårt med att skaffa nya vänner under första skoldagen? Det problemet är löst. Jag och sajten synonymer.se är numera bästa vänner, och kommer med största sannolikhet att ha en god reltion genom hela min studietid.

Jag drar mig till minnes varför jag sökte lärarutbildningen.Jag tänker tillbaka på ett tillfälle då jag vikarierade i en klass i Halmstad. Det var första dagen efter sommarlovet och jag fick äran att hoppa in i en förskoleklass, på deras allra första dag i skolan. Barnen kom till skolan med sina ryggsäckar fulla med allt man kan tänkas behöva inför en skolstart. Men det var inte bara ryggsäckarna som var fulla. Barnen var fulla, fulla av förväntan. Det fanns en glädje och en nyfikenhet hos barnen när de gick till skolan den morgonen. Det är där jag vill vara och ta emot dem, och leva upp till deras förväntningar. Jag vill göra deras första år i skolan roliga, lärorika och meningsfulla. Jag vill “ta dem” när dem fortfarande tycker att det är roligt att gå i skolan, och förhoppningsvis se till att de tycker att det är roligt även när de går ur tredje klass…

Det är sånt jag måste tänka tillbaka på för att motivera mig själv i studierna, och idag är en sån dag då jag tänker att jag faktiskt kommer att fixa det här. Det är en dag av hopp helt enkelt.

Nytt skrivbord

2014-09-07 11:09:06

Igår köpte vi ett nytt skrivbord till min “pysselhörna”. Än så länge är det dock inte speciellt mycket till pyssel där men jag jobbar på det… Jag hade ett annat skrivbord där innan, men det har fått åka in i sovrummet, eftersom vi måste ha någonstans där Henke kan ha sin dator också. I förra lägenheten fick han sitta i garderoben, stackarn (med sin dator alltså, inte hela tiden). Så man kan säga att han uppgraderat sig i alla fall!

Jag vet inte om det här bordet egentligen är tänkt till att ha som skrivbord, men vi tyckte att det passade bra som det!

Hur fan kan Alexander Bard få sitta i Idoljuryn?

2014-09-03 19:49:07

Jag har berört ämnet tidigare, men varje gång Bard dyker upp i teverutan och varje gång han slänger ur sig någon osmaklig kommentar så undrar jag hur fan det gick till. När han fick jobbet som medlem i Idoljuryn alltså.

Jag vet att Idol i stort sett byggt på att juryn ska vara elak enda sen start. Men när Breitholtz och gänget (som ungefär var lika trevliga som Bard) byttes ut för några år sedan så kändes det som att Idol och TV4 tog ett kliv framåt, och ett kliv ifrån att visa mobbning på bästa sändningstid. Men när Andreas Carlsson försvann och Alexander Bard kom in i bilden så var det som om hela den gamla juryns elakhet infann sig i en och samma människa, nämligen Bard.

Jag köper att de sågar folk som kommer dit och “spelar allan”. Går man på audition och driver med juryn kan man gott få höra hur dålig man är. Men det gör ont i hjärtat att se när folk med drömmar, som vill testa sina vingar och bli bedömda av professionella människor inom musikbranschen, blir sågade vid fotknölarna och går ifrån juryrummet med tårar i ögonen. Jag vill inte ens använda ordet professionell när jag pratar om Idoljuryn och absolut inte när det gäller Bard. Hur professionellt är det att kommentera någons frisyr och kläder (på ett negativt sätt) det första man gör, efter att denne har sjungit? Istället för att först och främst bedöma hurvida personen har talang eller inte. Och ja, folk kommer dit för att bli bedömda och får räkna med att höra sanningen. Men sanningen kan sägas på flera olika sätt, och jag förstår inte varför man väljer den brutala varianten som resulterar i att människor blir sårade, ledsna och bortgjorda inför tusentals tittare.

Det finns nog en del som påstår att juryns elaka kommentarer höjer underhållningsvärdet i Idol, och så tror jag också absolut att det är. Och det skrämmer mig. Om man tycker att det är underhållande att se vuxna människor kränka andra människor som är där för att visa upp något som de själva tror på, då har man allvarliga problem tycker jag.

Jag kollar på Idol ibland. Men jag kollar inte på Idol för att Bard sitter med i juryn, jag kollar på det trots att han sitter med. Och jag mår dåligt just de gångerna då han vräker ur sig omogna kommentarer, som ofta handlar om allt annat än just musik och talang. Det räcker tydligen inte för honom att säga till folk att de är värdelösa sångare eller sångerskor, helst ska de få höra att de har fula kläder, ful frisyr och noll karaktär också. Jag mår dåligt och känner med människorna som står där och får sina drömmar krossade och ja, får höra hur värdelösa de är.

Tänk om det skulle gå till på samma sätt under vanliga jobbintervjuer också. “Nej, du får tyvärr inte det här jobbet för du är så jävla ful, du har konstiga kläder på dig och du har massa ticks för dig, och vad är det förresten för löjlig frisyr du har? Du borde syssla med något helt annat för du har verkligen ingen talang för det här!”. Hade någon blivit behandlad på det sättet under en vanlig jobbintervju är jag helt övertygad om att det skulle bli ramaskri, men när det handlar om att söka jobbet som popstjärna så ska man tydligen räkna med och tåla att höra precis vad som helst. Det sitter säkert massa talanger där ute som inte vågar söka till Idol, för att de är rädda för alla påhopp som juryn i allmänhet, och Bard i synnerhet, utsätter många av de sökande för.

Men jag vill inte i första hand klandra Bard. Det som jag ställer mig mest frågade till är inte hur man kan vara som honom, utan det är hur man kan få hamna i ett utav Sveriges populäraste program när man är som honom. Jag undrar hur TV4 kan välja att framhäva en person som gör motsatsen till det som många aktivt kämpar för att motverka i samhället. Det vill säga mobbning. Vi försöker lära barnen att man ska vara snälla mot varandra, men hur fan ska de lära sig det när elakhet och framgång går hand i hand?

Första skoldagen

2014-09-01 20:57:28

Idag var det min första dag på högskolan. Ni som följt mig ett tag kanske minns min spännande vardag som jag hade innan jag fick barn, då jag fick springa som en jävla idiot till bussen i princip varje morgon. Idag var jag inte sämre, utan riktigt kickstartade min morgon och min kommande studietid. Jag sprang visserligen inte, eftersom jag numera har uppgraderat mig med en cykel. Men vilken sju helvetes cykelfärd det blev! Jag lockade håret innan jag gav mig iväg, men jag hade inte en lock kvar när jag kom ner till stationen. Jag cyklade dit på typ tre minuter (vilket borde vara en fysisk omöjlighet) och hann precis sätta mig på bussen innan den åkte iväg!

Resten utav dagen gick ungefär i samma anda. Jag fick något bös i ögat som jag inte kunde få bort (eller ens hitta). Så jag satt hela dagen och liksom försökte blinka och himla med ögonen och gjorde allt i min makt för att få bort skiten. Men det fick jag inte och nu tror förmodligen hela min nya klass att jag har någon form av grov ticks…

När det var dags för lunch så satte sig alla tjejer på ett bord så att inte jag fick plats. Så där stod jag som ett fån med min lilla lunchbricka och mitt ticks och visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen…

Men jag är inte bitter! Det är bara att ta nya friska tag och hoppas på att morgondagen har lite roligare upplevelser att erbjuda!

På bussen hem somnade jag ett flertal gånger. Jag liksom satt och nickade till sådär pinsamt som man helst inte vill göra. Och när jag kom hem var jag så trött att jag höll på att somna stående. Henke är ju föräldraledig nu och jag har hela tiden sagt att han kommer att få förståelse för hur jag haft det nu när han kommer att vara hemma. Men om vi ska utvärdera denna första dag så är det snarare jag som fått förståelse för hur han haft det (och då syftar jag inte på att han är ett mobboffer med ticks utan på att han måste vara borta hela dagarna och pendla till och från Borås).